Publikace: Vliv typu alkoholu na množství ztrát esterů při transesterifikaci
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Petržilková, Martina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce se zabývá transesterifikací řepkového oleje, zejména vlivem alkoholů (methanol, ethanol a butanol) na ztráty hlavního produktu (esterů vyšších mastných kyselin) za použití hydroxidu draselného jako katalyzátoru. Neutralizace a separace byla prováděna třemi různými způsoby: (i) plynným oxidem uhličitým bez přídavku vody, (ii) s přídavkem vody nebo (iii) kyselinou fosforečnou. Bylo zjištěno, že nejmenších ztrát esterů bylo dosaženo při použití methanolu (přibližně 6 -8 hm %) a nezávisí na způsobu ukončení reakce a separace fází. U použití ethanolu a butanolu byly ztráty esterů mnohem vyšší (přibližně 16 - 34 hm %). Bylo zjištěno, že přídavek vody urychlující separaci zároveň způsobuje vyšší ztráty esterů, zejména u ethanolýzy a butanolýzy. Také byla studována distribuce ztrát esterů podle vyšších mastných kyselin.
Popis
Klíčová slova
Biodiesel, transesterifikace, methanol, ethanol, butanol, glycerolová fáze, ztráty esterů, Biodiesel, transesterification, methanol, ethanol, butanol, glycerol phase, ester loss