Publikace: Analýza vitaminů B2 a B6 v potravinách
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Králíčková, Lucie
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce je zaměřená na získání souhrnných poznatků o vitaminu B2 (riboflavinu) a vitaminu B6 (pyridoxinu). V této práci jsou shrnuty informace o zmiňovaných vitaminech B2 a B6, jejich historii, vlivu na lidský organismus a informace o metodách jejich stanovení.
Úvodní část práce je věnována teoretickým informacím, mezi které jsou zahrnuty struktury vitaminů B2 a B6, fyzikálně-chemické vlastnosti, výskyt v potravinách a doporučený denní příjem. Dále jsou v této práci zmiňovány zdravotní aspekty spojené s vitamíny B2 a B6.
Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu B2 a B6. Mezi tyto metody patří metoda mikrobiologická, fluorimetrická, polarografická a chromatografická.
Popis
Klíčová slova
vitamin B2, riboflavin, vitamin B6, pyridoxin, analýza potravin, riboflavine, pyridoxine, food analysis