Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza polyacetylenů v kořenové zelenině

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorČeslová, Lenka
dc.contributor.authorKvášová, Barbora
dc.contributor.refereeHájek, Tomáš
dc.date.accepted2024-06-03
dc.date.accessioned2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.available2024-07-08T13:53:31Z
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024-05-10
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá analýzou polyacetylenů v kořenové zelenině z čeledi miříkovitých. Extrakce těchto látek z mrkve, petržele a pastináku byla provedena pomocí různých extrakčních technik, přičemž nejvyšší účinnosti extrakce bylo dosaženo extrakcí dichlormethanem. Pro následné stanovení obsahu polyacetylenů ve vybraných vzorcích kořenové zeleniny byla použita kapalinová chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Protože komerčně dostupné standardy jsou velmi drahé, bylo v rámci této diplomové práce přistoupeno k izolaci falcarinolu pomocí preparativní chromatografie. Z jednoho kilogramu čerstvé petržele bylo získáno 24,4 mg čistého standardu a bylo uspořeno značné množství finančních prostředků.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with analysis of polyacetylenes in root vegetables from Apiaceae family. The extraction of these substances from carrot, parsley and parsnip was carried out using various extraction techniques with the highest extraction efficiency achieved by extraction with dichloromethane. Liquid chromatography with spectrophotometric detection was used to subsequently determine the content of polyacetylenes in selected root vegetable samples. As the commercially available standards are very expensive, the isolation of falcarinol by preparative chromatography was performed in this thesis. The isolation was successful and 24,4 mg of pure standard was obtained from one kilogram of fresh parsley. Our approach resulted in considerable financial savings.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifier.stag48229
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/83410
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpolyacetylenycze
dc.subjectfalcarinolcze
dc.subjectfalcarindiolcze
dc.subjectpastinákcze
dc.subjectpetrželcze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectpolyacetyleneseng
dc.subjectfalcarinoleng
dc.subjectfalcarindioleng
dc.subjectparsnipeng
dc.subjectparsleyeng
dc.subjectHPLCeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleAnalýza polyacetylenů v kořenové zeleniněcze
dc.title.alternativeAnalysis of polyacetylenes in root vegetableseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
KvasovaB_AnalyzaPolyacetylenu_LC_2024.pdf
Velikost:
2.73 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CeslovaL_AnalyzaPolyacetylenu_BK_2024.pdf
Velikost:
90.49 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
HajekT_AnalyzaPolyacetylenu_BK_2024.pdf
Velikost:
112.62 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce