Publikace: Analýza polyacetylenů v kořenové zelenině
Diplomová práceopen access| dc.contributor.advisor | Česlová, Lenka | |
| dc.contributor.author | Kvášová, Barbora | |
| dc.contributor.referee | Hájek, Tomáš | |
| dc.date.accepted | 2024-06-03 | |
| dc.date.accessioned | 2024-07-08T13:53:31Z | |
| dc.date.available | 2024-07-08T13:53:31Z | |
| dc.date.issued | 2024 | |
| dc.date.submitted | 2024-05-10 | |
| dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá analýzou polyacetylenů v kořenové zelenině z čeledi miříkovitých. Extrakce těchto látek z mrkve, petržele a pastináku byla provedena pomocí různých extrakčních technik, přičemž nejvyšší účinnosti extrakce bylo dosaženo extrakcí dichlormethanem. Pro následné stanovení obsahu polyacetylenů ve vybraných vzorcích kořenové zeleniny byla použita kapalinová chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Protože komerčně dostupné standardy jsou velmi drahé, bylo v rámci této diplomové práce přistoupeno k izolaci falcarinolu pomocí preparativní chromatografie. Z jednoho kilogramu čerstvé petržele bylo získáno 24,4 mg čistého standardu a bylo uspořeno značné množství finančních prostředků. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This thesis deals with analysis of polyacetylenes in root vegetables from Apiaceae family. The extraction of these substances from carrot, parsley and parsnip was carried out using various extraction techniques with the highest extraction efficiency achieved by extraction with dichloromethane. Liquid chromatography with spectrophotometric detection was used to subsequently determine the content of polyacetylenes in selected root vegetable samples. As the commercially available standards are very expensive, the isolation of falcarinol by preparative chromatography was performed in this thesis. The isolation was successful and 24,4 mg of pure standard was obtained from one kilogram of fresh parsley. Our approach resulted in considerable financial savings. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.identifier.stag | 48229 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/83410 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | polyacetyleny | cze |
| dc.subject | falcarinol | cze |
| dc.subject | falcarindiol | cze |
| dc.subject | pastinák | cze |
| dc.subject | petržel | cze |
| dc.subject | HPLC | cze |
| dc.subject | polyacetylenes | eng |
| dc.subject | falcarinol | eng |
| dc.subject | falcarindiol | eng |
| dc.subject | parsnip | eng |
| dc.subject | parsley | eng |
| dc.subject | HPLC | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Analýza polyacetylenů v kořenové zelenině | cze |
| dc.title.alternative | Analysis of polyacetylenes in root vegetables | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- KvasovaB_AnalyzaPolyacetylenu_LC_2024.pdf
- Velikost:
- 2.73 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CeslovaL_AnalyzaPolyacetylenu_BK_2024.pdf
- Velikost:
- 90.49 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- HajekT_AnalyzaPolyacetylenu_BK_2024.pdf
- Velikost:
- 112.62 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek oponenta práce