Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza vitaminu E (tokoferolů) v potravinách

Bakalářská práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorAdam, Martincze
dc.contributor.authorImramovská, Nela
dc.date.accepted2011cze
dc.date.accessioned2011-09-07T05:40:24Z
dc.date.available2011-09-07T05:40:24Z
dc.date.issued2011
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřená na jeden z lipofilních vitaminů, a to vitamin E (tokoferol). V této práci jsou shrnuty informace o vitaminu E, jeho objevu, dále pak o vlivu vitaminu na lidský organismus a v neposlední řadě jsou zde uvedeny i informace o praktickém stanovení. První část práce je zaměřena na teoretické informace. Mezi tyto informace patří úvod do problematiky vitaminu E včetně jeho historie, vlastností (fyzikální a chemické), výskytu v potravinách a přírodě, průmyslové výroby a dále jsou pak v této práci uvažovány i zdravotní aspekty spojené s vitaminem E. Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu E se zaměřením na analýzu potravin. Těmito metodami jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a spektrofotometrické stanovení. Metody lze použít pro kvalitativní (přítomnost v analytu) i kvantitativní (obsah v analytu) stanovení vitaminu E.cze
dc.description.abstract-translatedThis Bachelor thesis deals with one of the lipophilic vitamins, vitamin E (tocopherol). This work summarizes the information about vitamin E, its discovery as well as the impact of vitamin E on the human organism and last but not least there is provided with information on the practical determination. The first part is focused on the theoretical information. This information includes an introduction to the issue of vitamin E including its history, properties (physical and chemical), occurrence in food and nature, industrial production and then in this work are considered health aspects associated to vitamin E. The second part describes methods which can be used in determining vitamin E aimed at food analysis. These methods include high performance liquid chromatography (HPLC), gas chromatography (GC), thin layer chromatography (TLC) and spectrophotometric determination. The methods can be used for qualitative (presence of analyte) or quantitative (content in the analyte) determination of vitamin E.eng
dc.description.defenceStudentka prezentovala svoji bakalářskou práci a seznámila členy komise se svými výsledky. Poté předseda komise přečetl posudek vedoucího bakalářské práce. Následovala diskuze. Stududentka odpověděla na položené dotazy.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format35 s.cze
dc.format.extent1048833 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD25025
dc.identifier.stag15080cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/40955
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPouze v rámci univerzitycze
dc.subjectVitamin Ecze
dc.subjecttokoferolcze
dc.subjectanalýza potravincze
dc.subjectVitamin Eeng
dc.subjecttocopheroleng
dc.subjectfood analysiseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza vitaminu E (tokoferolů) v potravináchcze
dc.title.alternativeAnalysis of vitamin E (tocopherols) in foodstuffseng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_Analyza vitaminu E_NI_2011.pdf
Velikost:
115.41 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
ImramovskáN_Analýza vitaminu E_MA_2011.pdf.pdf
Velikost:
1 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
bakalářská práce