Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Moderní analytické metody na sledování alergenů v potravinách

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorHájek, Tomáš
dc.contributor.authorNováková, Nikola
dc.date.accepted2017-08-21
dc.date.accessioned2017-09-19T08:19:47Z
dc.date.available2017-09-19T08:19:47Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-07-12
dc.description.abstractTato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. Mezi nejvýznamnější alergeny patří potraviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, jádra podzemnice olejné, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši. V první částí je uvedena charakteristika potravinové alergie, příznaky alergické reakce a legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich pravidel označování na obalech potravin. U každé skupiny alergenů je vyjmenován hlavní alergen či alergeny, většinou bílkovinné povahy. Druhá část je věnována instrumentálním a dalším metodám stanovení výskytu prvních sedmi skupin alergenů v potravinách.cze
dc.description.abstract-translatedFood allergens are the topic of this bachelor thesis. Foodstuffs containing a wheat, a crustacean shellfish, an egg, a fish, a peanut kernel, a soy, a milk, tree nuts, a celery, a mustard, a sesame seeds, a sulphur dioxide and sulphites, a lupin, and a mollusk shellfish are the most important allergens. The characteristics of food allergies, their symptoms and the Czech legislation about food allergens are described in the first part of the thesis. The main allergen(s) are listed at each allergen group, predominantly containing protein. The instrumental and other analytical methods for determinations of allergens in foodstuffs are summarized and characterized in the second part of this bachelor thesis.eng
dc.description.defenceLegislativa použitých alergenů, příprava vzorků pro metodu HPLC-MScze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format52 s.
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD40518
dc.identifier.stag27216
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/69050
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsbez omezenícze
dc.subjectalergiecze
dc.subjectpotravinové alergenycze
dc.subjectpříznaky alergické reakcecze
dc.subjectstanovení alergenůcze
dc.subjectallergyeng
dc.subjectfood allergenseng
dc.subjectallergic reactionseng
dc.subjectdetermination of allergenseng
dc.thesis.degree-disciplineFarmakochemie a medicinální materiálycze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programFarmakochemie a medicinální materiálycze
dc.titleModerní analytické metody na sledování alergenů v potravináchcze
dc.title.alternativeModern analytical methods for determination allergens in foodeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
NovakovaN_ModerniAnalyticke_TH_2017.pdf
Velikost:
858.89 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
HajekT_ModerniAnalyticke_NN_2017.pdf
Velikost:
551.58 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce