Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv výživy na kognitivní funkce u geriatrických pacientů

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Houdková, Pavla

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Ve své diplomové práci, nazvané: "Vliv výživy na kognitivní funkce u geriatrických pacientů" se zabývám problematikou výživy v období stáří a zkoumám její vliv na poznávací funkce. Teoretické poznatky jsou zaměřeny především na oblast geriatrie, výživy a kognitivních funkcí. Teoretická část se zaměřuje na fyziologii výživy, nejčastější problémy ve výživě seniorů, hodnocení stavu výživy, aspekty nutriční podpory, přehled nejčastějších poruch kognitivních funkcí ve stáří, hodnocení poznávacích funkcí, kognitivní trénink a na vliv některých látek, které v přirozené stravě nebo v potravinových doplňcích mohou přispět k udržení kognitivních funkcí ve vyšším věku. Praktická část diplomové práce se zabývá hodnocením nutričního a kognitivního stavu u geriatrických pacientů v domově důchodců a v léčebně dlouhodobě nemocných pomocí standardizovaných, validizovaných testů Mini Nutrition Assessment (MNA) a Mini Mental-State Examination (MMSE). Cílem práce bylo zhodnotit vývoj stavu výživy a kognitivních funkcí u geriatrických pacientů v čase, a to vstupními testy na počátku sledování a po 6 měsících a celkově posoudit vliv výživy na poznávací funkce.

Popis

Klíčová slova

výživa, stáří, kognitivní funkce, Mini Mental - State Examination, MMSE, Mini Nutritional Assessment, MNA, nutrition, old age, cognitive function

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By