Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv tvrdosti vody na fyzikálně-chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravého

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorČervenka, Libor
dc.contributor.authorJežilová, Edita
dc.contributor.refereeSýs, Milan
dc.date.accepted2022-06-07
dc.date.accessioned2022-07-02T04:55:59Z
dc.date.available2022-07-02T04:55:59Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-05-05
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá sledováním vlivu tvrdosti na fyzikální a chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravého. V teoretické části je práce zaměřena zejména na popis a využití omanu v lékařství, dále na definice ohledně tvrdosti vod, vliv pH na významné složky kořene a popis použitých technik při experimentální části. V praktické části byly připraveny nálevy z kořene omanu pravého do vody s různou tvrdostí. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byly stanoveny antioxidační aktivity metodou DPPH a FRAP, chelatační aktivita, a celkového obsah fenolických látek, flavonoidů a katechinů. Dále byla změřena infračervená spektra nálevu. Vzorek kořene byl podroben analýze minerálních látek pomocí ICP/MS. Byl potvrzen předpoklad, že pH má vliv na barvu a antioxidační vlastnosti bylinných nálevů.cze
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis deals with the effect of hardness of the water on the physical and chemical properties of oman root infusion. The theoretical part describes medicinal properties of oman, water hardness, and techniques used in the experimental part. In the experimental part, oman infusion was prepared in water with various harndess levels. Colour, the pH, antioxidant activity in terms of DPPH and FRAP, chelating activity, as well as total phenolic, flavonoid, and catechin contents were determined. The main functional groups present in the infusion were evaluated by infrared spectroscopy. The mineral content of oman root was determined by ICP/MS. The pH level was indentified as the probable factor that infuenced the colour of the infusion.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format92 s.
dc.identifier.stag44389
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/80030
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectoman kořencze
dc.subjectbylinný nálevcze
dc.subjectpHcze
dc.subjectspektroskopiecze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectoman rooteng
dc.subjectherbal infusioneng
dc.subjectpHeng
dc.subjectspectroscopyeng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleVliv tvrdosti vody na fyzikálně-chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravéhocze
dc.title.alternativeThe effect of hardness of water on various physicochemical properties of elecampe root infusioneng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
JezilovaE_Vliv_tvrdosti_LC_2022.pdf
Velikost:
2.84 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CervenkaL_Vliv_tvrdosti_EJ_2022.pdf
Velikost:
168.72 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
SysM_Vliv_tvrdosti_EJ_2022.docx
Velikost:
14.93 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce