Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení vybraných látek v medu spektrofotometrickými metodami

Bakalářská práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorŘezková, Soňacze
dc.contributor.authorLamichová, Martina
dc.date.accepted2015cze
dc.date.accessioned2015-09-27T10:27:20Z
dc.date.available2015-09-27T10:27:20Z
dc.date.embargo2035-07-17cze
dc.date.issued2015
dc.description.abstractTato bakalářská práce je zaměřena na složení medu a stanovení vybraných látek spektrofotometrickými metodami a kapalinovou chromatografií. Teoretická část práce, se zabývá charakteristikou základních složek medu a jeho fyzikálně chemickými vlastnostmi. Dále jsou uvedeny fyzikálně chemické vlastnosti prolinu a 5-hydroxymethylfurfuralu. V experimentální části byl spektrofotometrickou metodou stanoven obsah prolinu a technikou kapalinové chromatografie v systému reverzních fází byl stanoven 5-hydroxymethylfurfural. Proměřeno bylo celkem 14 vzorků medu, z toho 9 vzorků bylo získáno od včelařů a 5 bylo zakoupeno v obchodních řetězcích.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor work is focused on honey composition and determination of selected matters by spectrofotometric and liquid chromatography. The first theoretical part of this work deals with characteristics of basic honey components and its physical and chemical properties. Then by physical and chemical properties of proline and 5-hydroxymethylfurfural. In the experimental part an analysis of selected matters was made. Spectrohotometric method was used to determine proline and with the help of liquid chromatography in the system of reverse phases 5-hydroxymethylfurfural was determined. These parameters were determined for 14 samples. In the process 9 samples were obtained from bee-keepers and 5 were bought in the supermarket chains.eng
dc.description.defenceStudentka zodpověděla dotazy komise a obhájila bakalářskou práci.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format36 s.cze
dc.format.extent808270 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD33224cze
dc.identifier.stag24080cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/61102
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjecthoneycze
dc.subjectprolinecze
dc.subjectHMFcze
dc.subjectmedcze
dc.subjectprolincze
dc.subject5-hydroxymethylfurfuralcze
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleStanovení vybraných látek v medu spektrofotometrickými metodamicze
dc.title.alternativeDetermination of Selected Compounds in Honey by Spectrofotometric Methodseng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
LamichovaM_Stanoveni vybranych_SR_2015.pdf
Velikost:
789.33 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
bakalářská práce
Načítá se...
Náhled
Název:
RezkovaS_Stanoveni vybranych_ML_2015.pdf
Velikost:
328.8 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího