Publikace: Stanovení vybraných látek v medu spektrofotometrickými metodami
Bakalářská práceOmezený přístup| dc.contributor.advisor | Řezková, Soňa | cze |
| dc.contributor.author | Lamichová, Martina | |
| dc.date.accepted | 2015 | cze |
| dc.date.accessioned | 2015-09-27T10:27:20Z | |
| dc.date.available | 2015-09-27T10:27:20Z | |
| dc.date.embargo | 2035-07-17 | cze |
| dc.date.issued | 2015 | |
| dc.description.abstract | Tato bakalářská práce je zaměřena na složení medu a stanovení vybraných látek spektrofotometrickými metodami a kapalinovou chromatografií. Teoretická část práce, se zabývá charakteristikou základních složek medu a jeho fyzikálně chemickými vlastnostmi. Dále jsou uvedeny fyzikálně chemické vlastnosti prolinu a 5-hydroxymethylfurfuralu. V experimentální části byl spektrofotometrickou metodou stanoven obsah prolinu a technikou kapalinové chromatografie v systému reverzních fází byl stanoven 5-hydroxymethylfurfural. Proměřeno bylo celkem 14 vzorků medu, z toho 9 vzorků bylo získáno od včelařů a 5 bylo zakoupeno v obchodních řetězcích. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor work is focused on honey composition and determination of selected matters by spectrofotometric and liquid chromatography. The first theoretical part of this work deals with characteristics of basic honey components and its physical and chemical properties. Then by physical and chemical properties of proline and 5-hydroxymethylfurfural. In the experimental part an analysis of selected matters was made. Spectrohotometric method was used to determine proline and with the help of liquid chromatography in the system of reverse phases 5-hydroxymethylfurfural was determined. These parameters were determined for 14 samples. In the process 9 samples were obtained from bee-keepers and 5 were bought in the supermarket chains. | eng |
| dc.description.defence | Studentka zodpověděla dotazy komise a obhájila bakalářskou práci. | cze |
| dc.description.department | Katedra analytické chemie | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 36 s. | cze |
| dc.format.extent | 808270 bytes | cze |
| dc.format.mimetype | application/pdf | cze |
| dc.identifier | Univerzitní knihovna (studovna) | cze |
| dc.identifier.signature | D33224 | cze |
| dc.identifier.stag | 24080 | cze |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/61102 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Práce není přístupná | cze |
| dc.subject | honey | cze |
| dc.subject | proline | cze |
| dc.subject | HMF | cze |
| dc.subject | med | cze |
| dc.subject | prolin | cze |
| dc.subject | 5-hydroxymethylfurfural | cze |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | cze |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Stanovení vybraných látek v medu spektrofotometrickými metodami | cze |
| dc.title.alternative | Determination of Selected Compounds in Honey by Spectrofotometric Methods | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- LamichovaM_Stanoveni vybranych_SR_2015.pdf
- Velikost:
- 789.33 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- bakalářská práce
Načítá se...
- Název:
- RezkovaS_Stanoveni vybranych_ML_2015.pdf
- Velikost:
- 328.8 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- posudek vedoucího