Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Problematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojů

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorWeidlich, Tomášcze
dc.contributor.authorMartinková, Šárka
dc.date.accepted2012cze
dc.date.accessioned2012-09-14T04:42:58Z
dc.date.available2012-09-14T04:42:58Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractPráce je zaměřena na studium vyluhovatelnosti mědi z mosazi, niklu z nerezavějící oceli potravinářské kvality a hliníku z hliníkové nádoby. Byly provedeny výluhové testy daných kovů za použití 3% vodných roztoků organických kyselin (octové, vinné a citronové) v různých časových intervalech. Nejvyšších koncentrací bylo dosaženo ve výluzích 3% vodných roztoků kyseliny octové, kdy tyto koncentrace byly po 144 hodinovém luhování ve výluhu z mosazi 2209,5 mg.l-1 a ve výluhu z hliníkové nádoby 1021,00 mg.l-1. V případě výluhu z nerezové oceli bylo nejvyšší koncentrace dosaženo po 32 hodinovém vyluhováním 3,87 mg.l-1. U všech vzorků připravených 144 hodinovým vyluhováním příslušného kovu, byly provedeny sorpční testy za pomoci kávové sedliny, celulózové vaty, huminových kyselin nebo celit. Nejúčinnějším sorbentem ve všech vzorcích se ukázaly huminové kyseliny. Aktuální koncentrace určovaných kovů v připravených výluzích a koncentrace kovu ve vzorku po působení daného sorbentu byly stanovovány pomocí ICP-OES.cze
dc.description.abstract-translatedThis work is focused on the study of leaching of copper from brass, nickel from stainless steel and aluminum from aluminum vessel. Leach tests of corresponding metals with 3% aqueous solution of organic acids (acetic acid, tartaric acid, citric acid) in various time intervals were made. The highest concentrations were reached in extracts of 3% aqueous acetic acid solutions, when these concentrations were at 144-hour liquor brewing in brass 2209,5 mg.l-1 and an extract of an aluminum vessel 1021,00 mg.l-1. In the case of liquor made of stainless steel was the highest concentration reached after 32-hour leaching 3,87 mg.l-1. For all samples prepared by digesting the 144-hour metal sorption tests were performed using mated crushed coffee beans, cotton, humic acids or celite. The most effective sorbent from all samples were humic acids. An actual concentration of studied metals in prepared extracts and concentration of metals in samples after the sorption tests were determined by the help of ICP-OES analysis.eng
dc.description.defenceStudentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy komise.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format53 s.cze
dc.format.extent1121871 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD27431cze
dc.identifier.stag17865cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/47597
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezenícze
dc.subjectvýluhcze
dc.subjectměďcze
dc.subjectniklcze
dc.subjecthliníkcze
dc.subjectICP-OEScze
dc.subjectsorbentcze
dc.subjectleachateeng
dc.subjectcoppereng
dc.subjectnickeleng
dc.subjectaluminiumeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleProblematika vyluhovatelnosti kovů z materiálů používaných pro zpracování a uchovávání potravin a nápojůcze
dc.title.alternativeLeaching of non-ferrous metals from materials used for foodstuff and beverages processing or storingeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
WeidlichT_problematika vyluhovatelnosti_ŠM_2012.pdf
Velikost:
522.33 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
MartinkovaS_Problematika vyluhovatelnosti_TW_2012.pdf
Velikost:
1.07 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
bakalářská práce