Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Determination of vitamin E in margarines and edible oils using square wave anodic stripping voltammetry with a glassy carbon paste electrode

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished
dc.contributor.authorSýs, Milancze
dc.contributor.authorŠvecová, Blankacze
dc.contributor.authorŠvancara, Ivancze
dc.contributor.authorMetelka, Radovancze
dc.date.accessioned2018-02-27T03:36:20Z
dc.date.available2018-02-27T03:36:20Z
dc.date.issued2017eng
dc.description.abstractA new electroanalytical method for determination of vitamin E in the form of the total content of tocopherols present in margarines and edible oils has been developed. The method is based on extraction of these biologically active compounds into silicone oil, acting as lipophilic binder of glassy carbon paste electrode, with subsequent electrochemical detection by square wave anodic stripping voltammetry (SWASV) in 0.1 M HNO3. The values of vitamin E contents were expressed as mass equivalent of alpha-tocopherol known as the most active form of this lipophilic vitamin. The linear ranges for alpha-tocopherol determination were 5 x 10(-7)-4 x 10(-5) and 5 x 10(-8)-1 x 10(-5) mol L-1 with the detection limits of 1 x 10(-7) and 3.3 x 10(-9) mol L-1 for 5 and 15 min accumulation, respectively. The results have shown that SWASV with extraction step is very sensitive method for the determination of vitamin E, being comparable to reversed-phase high performance liquid chromatography chosen as reference method.eng
dc.description.abstract-translatedByla vyvinuta nová elektroanalytická metoda pro stanovení vitamínu E ve formě celkového obsahu tokoferolů přítomných v margarinech a jedlých olejích. Metoda je založena na extrakci těchto biologicky aktivních sloučenin do silikonového oleje, působící jako lipofilní pojivo pastové elektrody ze skelného uhlíku, s následnou elektrochemickou detekcí pomocí anodické square wave voltametrie (SWASV) v 0,1 M HNO3. Hodnoty obsahu vitaminu E byly vyjádřeny jako hmotnostní ekvivalent alfa-tokoferolu známého jako nejaktivnější forma tohoto lipofilního vitaminu. Lineární rozmezí pro stanovení alfa-tokoferolu bylo 5 x 10 (-7) -4 x 10 (-5) a 5 x 10 (-8) -1 x 10 (-5) mol L-1 s detekčními limity 1 x 10 (-7) a 3,3 x 10 (-9) mol L-1 pro akumulaci 5 a 15 min. Výsledky ukázaly, že SWASV s extrakčním krokem je velmi citlivou metodou pro stanovení vitaminu E a je srovnatelná s vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s reverzní fází vybranou jako referenční metoda.cze
dc.formatp. 621-627eng
dc.identifier.doi10.1016/j.foodchem.2017.02.068eng
dc.identifier.issn0308-8146eng
dc.identifier.obd39878944eng
dc.identifier.scopus2-s2.0-85014487180
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/70250
dc.identifier.wos000400033000079
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublishedeng
dc.relation.ispartofFood Chemistry, volume 229, issue: žádnéeng
dc.rightsPráce není přístupnáeng
dc.subjectCarbon paste electrodeeng
dc.subjectsquare wave voltammetryeng
dc.subjectextractioneng
dc.subjectvitamin Eeng
dc.subjecttocopherolseng
dc.subjectedible oilseng
dc.subjectmargarineseng
dc.subjectUhlíková pastová elektrodacze
dc.subjectsquare wave voltametriecze
dc.subjectextrakcecze
dc.subjectvitamín Ecze
dc.subjecttokoferolycze
dc.subjectjedlé olejecze
dc.subjectmargarínycze
dc.titleDetermination of vitamin E in margarines and edible oils using square wave anodic stripping voltammetry with a glassy carbon paste electrodeeng
dc.title.alternativeStanovení vitamínu E v margarínech a jedlých olejích pomocí square wave anodické rozpouštěcí voltametrie na pastové elektrodě ze skelného uhlíkucze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
M._Sys_et._al,_Food_Chemistry_229_(2017)_621-627..pdf
Velikost:
610.89 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format