Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Enthalpy of dissolution and thermal dehydration of calcium oxalate hydrates

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorSádovská Galina
dc.contributor.authorWolf Gert
dc.date.accessioned2016-11-14T08:19:41Z
dc.date.available2016-11-14T08:19:41Z
dc.date.issued2015
dc.description.abstractThe enthalpies of dissolution of calcium oxalate hydrates at 25 A degrees C were calculated from indirect calorimetric experiments requiring three easy measurable reactions. The first reaction was dissolution of calcium oxalate hydrates in hydrochloric acid, dissolution of sodium oxalate in hydrochloric acid was used as the second, and dissolution of sodium oxalate in tetramethylammonium chloride as the last one. The results Delta(diss) H = 21.1, 20.8 and 31.7 kJ mol(-1) correspond to mono-, di- and trihydrate form. Dehydration enthalpy of these hydrates was determined by DSC method in the temperature range of 20-300 A degrees C. Corresponding values of Delta(deh) H for dehydration of 1, 2 and 3 mol of water from calcium oxalates are 66.5, 83.6 and 143.9 kJ mol(-1). The estimation of enthalpy of formation from DSC experiments gives values -1,984 and -2,296 kJ mol(-1) for calcium oxalate dihydrate and trihydrate, respectively. The enthalpy contribution of the water in the calcium oxalate hydrates calculated from the determined values of the dehydration and dissolution enthalpy using two different calorimetric methods is compared.eng
dc.description.abstract-translatedRozpouštěcí entalpie hydrátů šťavelanu vápenatého při 25 °C byla vypočítána nepřímo z kalorimetrických měření tří jednoduchých reakcí. První reakcí bylo rozpouštění hydrátů šťavelanu vápenatého v kyselině chlorovodíkové, další pak rozpouštění šťavelanu sodného v kyselině chlorovodíkové a poslední pak rozpouštění šťavelanu sodného v chloridu tetramethylamonném. Výsledné hodnoty rozpouštěcí entalpie jsou delta H = 21,1; 20,8 a 31,7 kJ mol(-1) pro mono-, di- a trihydrát. Entalpie dehydratace těchto hydrátů byla určena měřením na DSC v rozmezí teplot 20-300 °C a byly získány hodnoty 66,5; 83,6 a 143,9 kJ mol(-1) pro mono-, di- a trihydrát.cze
dc.formatp. 2063-2068eng
dc.identifier.doi10.1007/s10973-014-4350-xeng
dc.identifier.issn1388-6150
dc.identifier.obd39874433
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/66492
dc.identifier.wos000350225500056eng
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.publisherSpringereng
dc.relation.ispartofJournal of Thermal Analysis and Calorimetry, volume 119, issue: 3eng
dc.rightsPráce není přístupnáeng
dc.subjectCalcium oxalate hydrateseng
dc.subjectCalorimetryeng
dc.subjectEnthalpyeng
dc.subjectDehydrationeng
dc.subjectDissolutioneng
dc.subjectFormationeng
dc.subjecthydtráty šťavelanu vápenatéhocze
dc.subjectkalorimetriecze
dc.subjectentalpiecze
dc.subjectdehydratacecze
dc.subjectrozpouštěnícze
dc.subjectvznikcze
dc.titleEnthalpy of dissolution and thermal dehydration of calcium oxalate hydrateseng
dc.title.alternativeRozpouštěcí entalpie a dehydratace hydrátů šťavelanu vápenatéhocze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Sad-Wolf_Manuscript CaOx.pdf
Velikost:
97.75 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format