Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Antioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkách

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorČervenka, Liborcze
dc.contributor.authorHloušková, Lucie
dc.contributor.refereeHájek, Tomášcze
dc.date.accepted2015cze
dc.date.accessioned2015-06-25T10:35:04Z
dc.date.available2015-06-25T10:35:04Z
dc.date.issued2015
dc.description.abstractPráce se zabývá stanovením antioxidační aktivity Yerba maté (Ilex paraguariensis) v závislosti na době skladování při různé vlhkosti prostředí. Byly sledovány vybrané antioxidační charakteristiky a obsah některých látek ve vzorcích s využitím spektrofotometrie a vysoce účinné kapalinové chromatografie. Dále se práce zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody u Yerba maté při teplotách 5, 25 a 40 °C. Tato závislost byla popsána třemi matematickými modely a vyhodnocena nelineární regresí. Aromaprofil látek obsažených v Yerba maté byl stanoven s využitím plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání dvou vzorků maté.cze
dc.description.abstract-translatedThis work is focused on determination of the antioxidant capacity of Yerba maté (Ilex paraguariensis) during storage at various relative humidity. Atioxidant characteristics and the content of antioxidant compounds were determinated by the spectrophotometric and HPLC methods in samples. The next part of the diploma thesis is focused on the determination of the relationship of equilibrium moisture content and water activity of Yerba maté at 5, 25 and 40 °C. This dependence was described by three mathematical models and evaluated by the nonlinear regression technique. Aromaprofile of Yerba maté have been determined using gas chromatography with mass spectrometry detection. An interpretation of the experimental data and their comparison among samples were performed.eng
dc.description.defenceStudentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a obhájila diplomovou práci.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format87 s.cze
dc.format.extent3632384 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD33464cze
dc.identifier.stag27103cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/59943
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjectYerba matécze
dc.subjectIlex paraguariensiscze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectaktivita vodycze
dc.subjectadsorpční izotermacze
dc.subjectYerba matécze
dc.subjectIlex paraguariensiscze
dc.subjectantioxidant capacitycze
dc.subjectwater activitycze
dc.subjectadsorption isothermcze
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAntioxidační potenciál Yerba maté v závislosti na skladovacích podmínkáchcze
dc.title.alternativeAntioxidant capacity of Yerba mate at various storage conditionseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
ČervenkaL_Antioxidacni potencial_ LH_2015.pdf
Velikost:
1021.94 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
HájekT_Antioxidacni potencial_ LH_2015.pdf
Velikost:
1.06 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek oponenta
Načítá se...
Náhled
Název:
HlouskovaL_Antioxidacni potencial_LC_2015.pdf
Velikost:
3.46 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
diplomová práce