Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza vybraných parametrů a skupin látek ve víně

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorŠvecová, Blanka
dc.contributor.authorOplíštilová, Šárka
dc.contributor.refereeČeslová, Lenka
dc.date.accepted2018-06-05
dc.date.accessioned2018-06-14T06:03:23Z
dc.date.available2018-06-14T06:03:23Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-05-10
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá stanovením několika vybraných parametrů a skupin látek ve vínech z České republiky. V teoretické části práce je popsáno chemické složení vína, stanovení jednotlivých látek a aktuální trendy v analýze vína. Její součástí je také popis kapalinové a plynové chromatografie. V experimentální části je popsána analýza 12 vín. Konkrétně se jedná o stanovení kyseliny vinné a celkové kyselosti vína alkalimetrickou titrací, jodometrické stanovení redukujících cukrů, spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity metodami s ABTS a DPPH radikály a celkového obsahu fenolických látek, dále stanovení fenolických látek, organických kyselin a anthokyanů pomocí kapalinové chromatografie a také stanovení několika vybraných těkavých látek pomocí plynové chromatografie.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the determination of several selected parameters and groups of compounds in wines from Czech Republic. Chemical composition of wine, determination of selected groups of compounds and actual trends in analysis of wine are described in the teoretical part. It also includes a description of liquid and gas chromatography. The analysis of 12 wines is described in the experimental part. This part involves the determination of tartaric acid and total acidity of the wine by alcalimetric titration, iodometric determination of reducing sugars, spectrophotometric determination of antioxidant activity by methods with ABTS and DPPH radicals and the total content of phenolic compounds, determination of phenolic compounds, organic acids and anthocyanins by liquid chromatography as well as determination of several selected volatiles compounds by gas chromatography.eng
dc.description.defenceStudent, v průběhu obhajoby seznámil členy komise s cíly, úkoly a výsledky své práce.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD38774
dc.identifier.stag35624
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/70754
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvínocze
dc.subjectantioxidační aktivitacze
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectorganické kyselinycze
dc.subjectanthokyanycze
dc.subjectwineeng
dc.subjectantioxidant activityeng
dc.subjectphenolics compoundseng
dc.subjectorganic acidseng
dc.subjectanthocyaninseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza vybraných parametrů a skupin látek ve víněcze
dc.title.alternativeAnalysis of selected parameters and groups of compounds in wineeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
OplistilovaS_Analyza_vin_BS_2018.pdf
Velikost:
2.27 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
SvecovaB_Analyza_vin_SO_2018.pdf
Velikost:
1.26 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CeslovaL_Analyza_vin_SO_2018.pdf
Velikost:
2.68 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce