Publikace: Analýza vybraných parametrů a skupin látek ve víně
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Oplíštilová, Šárka
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá stanovením několika vybraných parametrů a skupin látek ve vínech z České republiky. V teoretické části práce je popsáno chemické složení vína, stanovení jednotlivých látek a aktuální trendy v analýze vína. Její součástí je také popis kapalinové a plynové chromatografie. V experimentální části je popsána analýza 12 vín. Konkrétně se jedná o stanovení kyseliny vinné a celkové kyselosti vína alkalimetrickou titrací, jodometrické stanovení redukujících cukrů, spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity metodami s ABTS a DPPH radikály a celkového obsahu fenolických látek, dále stanovení fenolických látek, organických kyselin a anthokyanů pomocí kapalinové chromatografie a také stanovení několika vybraných těkavých látek pomocí plynové chromatografie.
Popis
Klíčová slova
víno, antioxidační aktivita, fenolické látky, organické kyseliny, anthokyany, wine, antioxidant activity, phenolics compounds, organic acids, anthocyanins