Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Validace ELISA souprav na stanovení alergenů v potravinách

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorMazurová, Jaroslavacze
dc.contributor.authorMairychová, Kateřina
dc.date.accepted2010cze
dc.date.accessioned2010-07-03T18:02:31Z
dc.date.available2010-07-03T18:02:31Z
dc.date.issued2010
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá problematikou potravinových alergií s důrazem na stanovení potravinových alergenů. V úvodní části jsou popsány jednotlivé potravinové alergeny a nastíněna problematika označování potravin obsahujících tyto látky. Významný je úsek týkající se vlastního analytického stanovení potravinových alergenů a procesů validace imunoanalytických metod. Základním požadavkem kladeným na experimentální část bylo prověření kvality komerčních souprav pro stanovení potravinových alergenů vyrobených firmou SEDIUM RD s.r.o.. K analýzám bylo vybráno 40 druhů potravin - tzv. nulových matric. Obsah alergenů byl stanoven 5 různými soupravami uvedeného výrobce. Neočekávaná přítomnost potravinových alergenů byla zjištěna ve vzorcích kuřecího masa (vaječné alergeny), nesolených a nepražených arašídů (vaječné alergeny) a žitné mouky (alergeny hořčice). Na základě mých výsledků byly modifikovány extrakční postupy vedoucí k eliminaci nežádoucí cross-reaktivity (alergeny vajec v kuřecím masu). V ostatních případech se cross-reaktivitu nepodařilo eliminovat a moje výsledky posloužily jako podklad k charakteristice cross-reaktivity dané soupravy. Tyto informace jsou velice důležité pro uživatele a jsou uvedeny v návodu k použití soupravy. V rámci validačního procesu soupravy pro stanovení alergenů hořčice jsem provedla stanovení analytické citlivosti, opakovatelnost extrakce, test ředění, intra-assay a vybrané zátěžové testy.cze
dc.description.abstract-translatedThe Thesis describes broad issue of food allergies emphasizing the analysis of food allergens. The initial part of the Theoretical section is devoted to the characterization of particular food allergens. There are also outlined questions of food labelling. The section detailing the analytical determination and the procedure of validation of immunoassays is an important part of the Theoretical section. The basic requirement lying to Experimental section was revision of quality of immuno-enzymatic kits for determination of food allergens which are produced by company SEDIUM RD s.r.o. Forty kinds of food were chosen to be analysed - so called zero matrix. The content of allerens in particular matrix was analyzed by 5 different immuno - enzymatic kits. Unexpected presencet of food allergen was discovered in samples of chicken meat (allergens of egg), non-salted and non-roasted peanuts (allergens of egg) and rye flour (allergens of mustard). On the basis of my outcomes the process of the extraction was modified to eliminate unadvisable cross-reaktivity (allergens of egg in the chicken meat). In other cases the cross-reactivity could not be eliminated and my outcomes answered for basis for characterization of this kits reactivity. This information is very important for the consumers and it is published in the kit manual. Within the scope of validation of immuno-enzymatic kit for quantitative determination of mustard in food I undertook the analysis of the analytical sensitivity, repeatability of extraction, test of dilution, intra-assay and chosen stress tests.eng
dc.description.defence1. Prezentace výsledků diplomové práce 2. Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce 3. Diplomantka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k DPcze
dc.description.departmentKatedra biologických a biochemických vědcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format84 s.cze
dc.format.extent1013982 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD21782cze
dc.identifier.signatureD21782
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/37113
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjectpotravinový alergencze
dc.subjectELISAcze
dc.subjectoznačování potravincze
dc.subjectvalidacecze
dc.subjectnulové matricecze
dc.subjectfood allergeneng
dc.subjectfood labellingeng
dc.subjectvalidationeng
dc.subjectzero matrixeng
dc.thesis.degree-disciplineAnalýza biologických materiálůcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameMgr.cze
dc.thesis.degree-programSpeciální chemicko-biologické oborycze
dc.titleValidace ELISA souprav na stanovení alergenů v potravináchcze
dc.title.alternativeThe Validation of ELISA Kits for Food Allergens determinationeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
MairychovaK_ValidaceELISA_JM_2010.pdf
Velikost:
990.22 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
StumrF_ValidaceELISA_KM_2010.pdf
Velikost:
1.01 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
KralovskyJ_ValidaceELISA_KM_2010.pdf
Velikost:
1.06 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format