Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Rapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meads

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorKlikarová, Jitka
dc.contributor.authorČeslová, Lenka
dc.contributor.authorFischer, Jan
dc.date.accessioned2022-06-03T12:19:38Z
dc.date.available2022-06-03T12:19:38Z
dc.date.issued2021
dc.description.abstractAmino acids (AAs) are minor compounds occurring in meads contributing to their final organoleptic properties. Determination of AAs profile and content can help to assess the mead authenticity, adulteration and thus its quality. This work deals with the optimization of rapid analysis of 21 AAs present in mead using reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection after simple derivatization procedure with phenyl isothiocyanate agent without any sample pre-treatment. Optimized derivatization and separation conditions have been successfully applied to the quantification of AAs present in five Czech meads using the multiple point standard addition method. The total amino acid content was in the range of 134 & minus;828 mg/L. The content of proline was confirmed by Harmonised spectrophotometric method. Both chromatographic and spectrophotometric methods provided overlapping results in the range of 30−266 mg/L.eng
dc.description.abstract-translatedAminokyseliny (AA) jsou minoritními sloučeninami medovin, jež zásadně přispívají k jejich organoleptickým vlastnostem. Stanovení profilu a obsahu AA může sloužit k posouzení pravosti medoviny a tím i její kvality. Tato práce se zabývá optimalizací rychlého stanovení 21 AA pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi se spektrofotometrickou detekcí po jejich jednoduché derivatizaci fenylizothiokyanátem. Otimalizovanou derivatizací a separací byly AA úspěšně kvantifikovány v pěti českých medovinách a to metodou vícenásobného standardního přídavku. Celkový obsah aminokyselin byl v rozmezí 134-828 mg/l. Obsah prolinu byl potvrzen harmonizovanou spektrofotometrickou metodou. Chromatografické i spektrofotometrické metody poskytly totožné výsledky v rozmezí 30–266 mg/l.cze
dc.formatp. 462134eng
dc.identifier.doi10.1016/j.chroma.2021.462134
dc.identifier.issn0021-9673
dc.identifier.obd39885892
dc.identifier.scopus2-s2.0-85103929748
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/79166
dc.identifier.wos000639612600001
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherElsevier Science BVeng
dc.relation.ispartofJournal of Chromatography A, volume 1644, issue: Mayeng
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1016/j.chroma.2021.462134
dc.rightsČlánek ve verzi „published“ je přístupný pouze v rámci univerzity.eng
dc.subjectamino acidseng
dc.subjectmeadeng
dc.subjectderivatizationeng
dc.subjectphenyl isothiocyanate (PITC)eng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectaminokyselinycze
dc.subjectmedovinacze
dc.subjectderivatizacecze
dc.subjectfenylisothiokyanat (PITC)cze
dc.subjectHPLCcze
dc.titleRapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meadseng
dc.title.alternativeRychlá analýza aminokyselin přítomných v českých medovinách po jejich derivatizaci fenylisothiokyanatemcze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
JCA_Rapid_analysis_of_phenyl_isothiocyanate_derivatives_of_amino_acids_present_in_Czech_meads_2021.pdf
Velikost:
805.81 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format