Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Kyselina dokosahexaenová a její význam v organismu

Bakalářská práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Kohoutová, Ilona

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Práce je věnována účinkům kyseliny dokosahexaenové v organismu a problematice poměru n-3/n-6 polynenasycených mastných kyselin a příjmu rybího oleje. Popisuje účinky kyseliny dokosahexaenové a celé skupiny n-3 PUFA, mezi něž patří účinky protizánětlivé, anti-aterogenní, n-3 PUFA zlepšují stabilitu plaku, snižují endoteliální aktivaci, zlepšují cévní permeabilitu. Jejich příznivé účinky jsou prokázány např. u kardiovaskulárního systému, u imunity, u vývoje mozku a další.

Popis

Klíčová slova

kyselina dokosahexaenová, n-3 PUFA, kardiovaskulární onemocnění, imunita, mozek, docosahexaenoic acid, cardiovascular disease, immunity, brain

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By