Publikace: Kyselina dokosahexaenová a její význam v organismu
Bakalářská práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Kohoutová, Ilona
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce je věnována účinkům kyseliny dokosahexaenové v organismu a problematice poměru n-3/n-6 polynenasycených mastných kyselin a příjmu rybího oleje. Popisuje účinky kyseliny dokosahexaenové a celé skupiny n-3 PUFA, mezi něž patří účinky protizánětlivé, anti-aterogenní, n-3 PUFA zlepšují stabilitu plaku, snižují endoteliální aktivaci, zlepšují cévní permeabilitu. Jejich příznivé účinky jsou prokázány např. u kardiovaskulárního systému, u imunity, u vývoje mozku a další.
Popis
Klíčová slova
kyselina dokosahexaenová, n-3 PUFA, kardiovaskulární onemocnění, imunita, mozek, docosahexaenoic acid, cardiovascular disease, immunity, brain