Publikace: Kurkumin - biochemické funkce a využití
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Dušková, Veronika
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu - polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody stanovení kurkuminu v potravinách či v biologicky aktivních doplňcích stravy.
Popis
Klíčová slova
Kurkumin, kurkuminoidy, Kurkuma, Curcuma longa L., E100, Curcumin, Curcuminoids, Turmeric, Curcuma longa L., E100