Publikace: Studium srážení šťavelanu vápenatého termometrickými metodami
Disertační práceNačítá se...
Datum
Autoři
Kroupa, Miroslav
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Pro studium srážení šťavelanu vápenatého byla použita metoda přímé vstřikovací enthalpiometrie. Byla provedena literární rešerše zaměřená na použití termometrických metod pro sledování kinetiky krystalizace, na kinetiku krystalizace šťavelanu vápenatého a na vliv příměsí. Experimentální data, představující časovou závislost uvolněného reakčního tepla, byla vyhodnocena metodou nelineární regrese. Na základě srovnání parametrů růstu krystalů zjištěných z kalorimetrických měření s hodnotami v literatuře se izoperibolický zdvojený reakční kalorimetr jeví vhodným zařízením pro studium krystalizace. Byl experimentálně stanoven vliv příměsí, a to citrátu sodného a pyrofosforečnanu sodného na srážení. Ze zjištěných závislostí vyplývá, že obě příměsi jsou inhibitorem růstu krystalů (u pyrofosforečnanu je efekt zanedbatelný). Složení vysrážené tuhé fáze bylo stanoveno rentgenovou difrakční analýzou a vzniklá sraženina byla sledována optickým mikroskopem. Při všech experimentálních podmínkách vznikl stabilní monohydrát šťavelanu vápenatého.
Popis
Klíčová slova
šťavelan vápenatý, krystalizace, Kalorimetrie, srážení, enthalpiometrie