Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Studium srážení šťavelanu vápenatého termometrickými metodami

Disertační práce
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Kroupa, Miroslav

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Pro studium srážení šťavelanu vápenatého byla použita metoda přímé vstřikovací enthalpiometrie. Byla provedena literární rešerše zaměřená na použití termometrických metod pro sledování kinetiky krystalizace, na kinetiku krystalizace šťavelanu vápenatého a na vliv příměsí. Experimentální data, představující časovou závislost uvolněného reakčního tepla, byla vyhodnocena metodou nelineární regrese. Na základě srovnání parametrů růstu krystalů zjištěných z kalorimetrických měření s hodnotami v literatuře se izoperibolický zdvojený reakční kalorimetr jeví vhodným zařízením pro studium krystalizace. Byl experimentálně stanoven vliv příměsí, a to citrátu sodného a pyrofosforečnanu sodného na srážení. Ze zjištěných závislostí vyplývá, že obě příměsi jsou inhibitorem růstu krystalů (u pyrofosforečnanu je efekt zanedbatelný). Složení vysrážené tuhé fáze bylo stanoveno rentgenovou difrakční analýzou a vzniklá sraženina byla sledována optickým mikroskopem. Při všech experimentálních podmínkách vznikl stabilní monohydrát šťavelanu vápenatého.

Popis

Klíčová slova

šťavelan vápenatý, krystalizace, Kalorimetrie, srážení, enthalpiometrie

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By