Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Spiritual meal, identity and community in Bohemia 1400-1650: historical anthropology and the reformation of religious food and textual practices

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorCapska, Veronikacze
dc.contributor.authorČapský, Martincze
dc.date.accessioned2025-10-07T11:13:32Z
dc.date.issued2024eng
dc.description.abstractThe article explores the early Bohemian reformation (Utraquism) as an alternative Central European project of church reform that has not been as closely connected with the Western European civilizational narrative as the Lutheran reformation. The authors build on cultural anthropological approaches and on the recent 'material turn'. They draw attention to the close historical associations between holy food and holy texts and look into the reformation of religious food and textual practices. They explore how the chalice functioned as a symbol of inclusivity and collective identity and how this became manifest in material culture. The authors analyse innovations in chalice shape (lips and tubes) and provide evidence of private or family chalices, arguing that such chalices re-introduced elements of social hierarchy in the Utraquist communion. In relation to holy food, the authors also focus on fasting, distinguishing two main lines of discourse: 1) the continuation of the medieval religious discourse of gluttony; and 2) difficulties connected with observing fasting regulations north of the Alps. Finally, they point out that the Bohemian reformation lends itself to a study of changing symbols, as suggested by Peter Burke, and they explore the model-like process through which book(s) largely replaced chalice(s) as the main symbol(s) and source(s) of identity among reformed non-Catholic Christians in the new religious situation in Bohemia after 1620.eng
dc.description.abstract-translatedČlánek zkoumá ranou českou reformaci (utrakvismus) jako alternativní středoevropský projekt církevní reformy, který nebyl tak úzce spojen se západoevropským civilizačním narativem jako luteránská reformace. Autoři vycházejí z kulturně antropologických přístupů a z nedávného "material turnʼ. Upozorňují na úzké historické souvislosti mezi posvátným jídlem a posvátnými texty a zabývají se reformací náboženské stravy a textových praktik. Zkoumají, jak kalich fungoval jako symbol inkluze a kolektivní identity a jak se to projevilo v materiální kultuře. Autoři analyzují inovace ve tvaru kalicha (nálevky a trubičky) a přinášejí doklady o soukromých či rodinných kališích a tvrdí, že takové kalichy znovu zaváděly prvky sociální hierarchie v utrakvistickém společenství. V souvislosti se svatým jídlem se autoři zaměřují také na půst a rozlišují dvě hlavní linie diskurzu: 1) pokračování středověkého náboženského diskurzu o obžerství a 2) obtíže spojené s dodržováním postních předpisů na sever od Alp. Nakonec poukazují na to, že česká reformace se hodí ke studiu měnících se symbolů, jak to navrhl Peter Burke, a zkoumají modelový proces, v němž kniha (knihy) do značné míry nahradila (nahradily) kalich (kalichy) jako hlavní symbol (symboly) a zdroj (zdroje) identity mezi reformovanými nekatolickými křesťany v nové náboženské situaci v Čechách po roce 1620.cze
dc.formatp. 584-611eng
dc.identifier.doi10.1080/13507486.2023.2289163eng
dc.identifier.issn1350-7486eng
dc.identifier.obd39891169eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/86333
dc.identifier.wos001152138400001eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.project.IDGA20-11247S/Reprezentace a praxe sociální kontroly v pozdně středověkých městských komunitácheng
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.publisherRoutledgeeng
dc.relation.ispartofEuropean Review of History/Revue Europeenne d'Histoire, volume 31, issue: 4eng
dc.relation.publisherversionhttps://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13507486.2023.2289163eng
dc.rightsPráce není přístupnáeng
dc.subjectHistorical anthropologyeng
dc.subjectreformation(s)eng
dc.subjectnew material culture historyeng
dc.subjectcommunitieseng
dc.subjectUtraquistseng
dc.subjectEucharisteng
dc.subjectHistorická antropologiecze
dc.subjectreformacecze
dc.subjectdějiny nové hmotné kulturycze
dc.subjectkomunitycze
dc.subjectutrakvistécze
dc.subjecteucharistiecze
dc.titleSpiritual meal, identity and community in Bohemia 1400-1650: historical anthropology and the reformation of religious food and textual practiceseng
dc.title.alternativeDuchovní pokrm, identity a komunita v Čechách 1400-1650: Historická antropologie a reformace náboženských stravovacích a textových praxícze
dc.typearticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Capska_-_Capsky_Reformation_of_Food.pdf
Velikost:
366.68 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format