Publikace: Ovlivnění růstu probiotických bakterií v přítomnosti vybraných oligo- a polysacharidů
Diplomová práceopen access| dc.contributor.advisor | Vytřasová, Jarmila | |
| dc.contributor.author | Remešová, Jitka | |
| dc.contributor.referee | Pejchalová, Marcela | |
| dc.date.accepted | 2009 | |
| dc.date.accessioned | 2009-07-03T13:57:05Z | |
| dc.date.available | 2009-07-03T13:57:05Z | |
| dc.date.issued | 2009 | |
| dc.description.abstract | Diluční metodou byly testovány pozitivní a negativní vlivy inulinu, oligofruktosy a kyselé formy oxidované celulosy na vybrané probiotické bakterie. Tyto vzorky byly testovány v koncentracích 1, 2 a 3 % na bakteriích Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. U inulinu a oligofruktosy byly zaznamenány pozitivní účinky, oxidovaná celulosa působila pozitivně hlavně v nejnižší testované koncentraci. Vyšší koncentrace již vykazovaly inhibiční účinky. Diluční metodou byl testován vliv kyselé formy oxidované celulosy na vybrané probiotické bakterie ? Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. ? při různých hodnotách pH, aby se simulovalo prostředí trávicího traktu od žaludku po tlusté střevo. Vliv oxidované celulosy byl stanovován při pH 1,4; 5,5; 6; 7 a 7,5 a porovnáván se slepým pokusem. Při pH 1,4 nebyl zaznamenán žádný nárůst. V ostatních testovaných pH byly nárůsty bakterií sníženy o 1 ? 2 řády oproti slepému pokusu. Nejvýhodnější pro růst mikroorganismů v přítomnosti oxidované celulosy bylo prostředí s pH 7. | cze |
| dc.description.abstract-translated | Positive and negative effects of inulin, oligofructose and acid form of oxidized cellulose were tested by dilute method on selected probiotic bacteria. These samples were tested in 1, 2 and 3 % concentrations on Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis and Lactococcus spp. bacteria. Positive effects were achieved with inulin and oligofructose, oxidized cellulose influenced positively mainly in lowest tested concentration. Higher concentrations proved inhibiting effects. Effect of acid form of oxidized cellulose was tested by dilute method on selected probiotic bacteria - Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis and Lactococcus spp - with different values of pH, to simulate an environment of intestinal tract from stomach to colon. Effect of oxidized cellulose was determined with pH 1,4; 5,5; 6; 7 and 7,5 and compared with a blank experiment. No growth was noticed with pH 1,4. The growth of bacteria with other tested pH was lowered by about 1 - 2 levels compared to the blank experiment. The most optimal environment for the growth of microorganisms in the presence of oxidized cellulose was the one with pH 7. | eng |
| dc.description.department | Katedra analytické chemie | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 60 s. | cze |
| dc.format.mimetype | application/pdf | cze |
| dc.identifier | Univerzitní knihovna (sklad) | cze |
| dc.identifier.signature | D20049 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/34371 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | cze |
| dc.subject | Probiotics | eng |
| dc.subject | prebiotics | eng |
| dc.subject | inulin | eng |
| dc.subject | oligofructose | eng |
| dc.subject | oxidized cellulose | eng |
| dc.subject | Probiotikum | cze |
| dc.subject | prebiotikum | cze |
| dc.subject | inulin | cze |
| dc.subject | oligofruktosa | cze |
| dc.subject | oxidovaná celulosa | cze |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | cze |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Ovlivnění růstu probiotických bakterií v přítomnosti vybraných oligo- a polysacharidů | cze |
| dc.title.alternative | Effect of selected oligo- and polysaccharides on the growth of probiotic bacteria | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- VytřasováJ_Ovlivnění růstu_JR_2009.doc
- Velikost:
- 26.5 KB
- Formát:
- Microsoft Word
Načítá se...
- Název:
- PejchalováM_Ovlivnění růstu_JR_2009.doc
- Velikost:
- 29.5 KB
- Formát:
- Microsoft Word