Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Ovlivnění růstu probiotických bakterií v přítomnosti vybraných oligo- a polysacharidů

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorVytřasová, Jarmila
dc.contributor.authorRemešová, Jitka
dc.contributor.refereePejchalová, Marcela
dc.date.accepted2009
dc.date.accessioned2009-07-03T13:57:05Z
dc.date.available2009-07-03T13:57:05Z
dc.date.issued2009
dc.description.abstractDiluční metodou byly testovány pozitivní a negativní vlivy inulinu, oligofruktosy a kyselé formy oxidované celulosy na vybrané probiotické bakterie. Tyto vzorky byly testovány v koncentracích 1, 2 a 3 % na bakteriích Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. U inulinu a oligofruktosy byly zaznamenány pozitivní účinky, oxidovaná celulosa působila pozitivně hlavně v nejnižší testované koncentraci. Vyšší koncentrace již vykazovaly inhibiční účinky. Diluční metodou byl testován vliv kyselé formy oxidované celulosy na vybrané probiotické bakterie ? Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis a Lactococcus spp. ? při různých hodnotách pH, aby se simulovalo prostředí trávicího traktu od žaludku po tlusté střevo. Vliv oxidované celulosy byl stanovován při pH 1,4; 5,5; 6; 7 a 7,5 a porovnáván se slepým pokusem. Při pH 1,4 nebyl zaznamenán žádný nárůst. V ostatních testovaných pH byly nárůsty bakterií sníženy o 1 ? 2 řády oproti slepému pokusu. Nejvýhodnější pro růst mikroorganismů v přítomnosti oxidované celulosy bylo prostředí s pH 7.cze
dc.description.abstract-translatedPositive and negative effects of inulin, oligofructose and acid form of oxidized cellulose were tested by dilute method on selected probiotic bacteria. These samples were tested in 1, 2 and 3 % concentrations on Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis and Lactococcus spp. bacteria. Positive effects were achieved with inulin and oligofructose, oxidized cellulose influenced positively mainly in lowest tested concentration. Higher concentrations proved inhibiting effects. Effect of acid form of oxidized cellulose was tested by dilute method on selected probiotic bacteria - Enterococcus faecalis, Lactobacillus lactis and Lactococcus spp - with different values of pH, to simulate an environment of intestinal tract from stomach to colon. Effect of oxidized cellulose was determined with pH 1,4; 5,5; 6; 7 and 7,5 and compared with a blank experiment. No growth was noticed with pH 1,4. The growth of bacteria with other tested pH was lowered by about 1 - 2 levels compared to the blank experiment. The most optimal environment for the growth of microorganisms in the presence of oxidized cellulose was the one with pH 7.eng
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format60 s.cze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD20049
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/34371
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezenícze
dc.subjectProbioticseng
dc.subjectprebioticseng
dc.subjectinulineng
dc.subjectoligofructoseeng
dc.subjectoxidized celluloseeng
dc.subjectProbiotikumcze
dc.subjectprebiotikumcze
dc.subjectinulincze
dc.subjectoligofruktosacze
dc.subjectoxidovaná celulosacze
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleOvlivnění růstu probiotických bakterií v přítomnosti vybraných oligo- a polysacharidůcze
dc.title.alternativeEffect of selected oligo- and polysaccharides on the growth of probiotic bacteriaeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
VytřasováJ_Ovlivnění růstu_JR_2009.doc
Velikost:
26.5 KB
Formát:
Microsoft Word
Načítá se...
Náhled
Název:
PejchalováM_Ovlivnění růstu_JR_2009.doc
Velikost:
29.5 KB
Formát:
Microsoft Word