Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Epigenetické účinky kontaminantů potravin a životního prostředí a jejich role při vzniku nádorových onemocnění

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Pronevich, Ekaterina

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato bakalářská práce obsahuje základní informace o epigenetice. Epigenetika popisuje procesy působící na DNA, které jsou mitoticky stabilní a regulují genomovou aktivitu nezávislou na DNA sekvenci. Mezi epigenetické mechanismy patří metylace DNA, metylace histonu, interference RNA. Narušení těchto mechanismů je spojeno se vznikem nádorových onemocnění. K vyvolávání změn epigenetických mechanismů dochází vlivem toxických látek znečišťujících životní prostředí a kontaminantů potravin. Práce dále popisuje úlohu epigenetických biomarkerů, které slouží pro detekci nádorových onemocnění.

Popis

Klíčová slova

Epigenetické biomarkery, životní prostředí, nádor, epigenetické mechanismy, potraviny., Epigenetic biomarkers, environmental, tumor, epigenetics mechanisms, food.

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By