Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Authentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methods

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorBajer, Tomášcze
dc.contributor.authorHill, Martincze
dc.contributor.authorVentura, Karelcze
dc.contributor.authorBajerová, Petracze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:25:59Z
dc.date.available2021-05-15T18:25:59Z
dc.date.issued2020eng
dc.description.abstractThis research provides an accurate description of the origin for fruit spirits. In total, 63 samples of various kinds of fruit spirits (especially from apples, pears, plums, apricots and mirabelle) were analysed using headspace-solid phase microextraction and gas chromatography with flame-ionization detector. Obtained volatile profiles were treated and analysed by multivariate regression with a reduction of dimensionality-orthogonal projections to latent structure for the classification of fruit spirits according to their fruit of origin. Basic result of statistical analysis was the differentiation of spirits to groups with respect to fruit kind. Tested kinds of fruit spirits were strictly separated from each other. The selection was achieved with a specificity of 1.000 and a sensitivity of 1.000 for each kind of spirit. The statistical model was verified by an external validation. Hierarchical cluster analysis (calculation of distances by Ward’s method) showed a similarity of volatile profiles of pome fruit spirits (apple and pear brandies) and stone fruit spirits (especially mirabelle and plum brandies).eng
dc.description.abstract-translatedTento výzkum poskytuje přesný popis původu ovocných destilátů. Celkem bylo analyzováno 63 vzorků různých druhů ovocných destilátů (zejména z jablek, hrušek, švestek, meruněk a mirabel) pomocí metod mikroextrakce tuhou fází z parního prostoru a plynové chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem. Získané profily těkavých látek byly zpracovány a analyzovány metodou ortogonální projekce do latentních struktur s cílem klasifikace ovocných destilátů, přičemž základním výsledkem statistické analýzy bylo rozlišení destilátů na skupiny s ohledem na ovocné druhy. Testované druhy ovocných destilátů byly od sebe odděleny, klasifikace byla dosažena se stoprocentní specificitou a senzitivitou pro každý druh destilátu. Statistický model byl ověřen externí validací. Hierarchická shluková analýza (výpočet vzdáleností Wardovou metodou) ukázala podobnost těkavých profilů destilátů z jádřincových plodů (pálenky z jablek a hrušek) a destilátů z peckovin (zejména pálenky ze švestek a mirabelek).cze
dc.format"18965-1"-"18965-8"eng
dc.identifier.doi10.1038/s41598-020-75939-0eng
dc.identifier.issn2045-2322eng
dc.identifier.obd39884786eng
dc.identifier.scopus2-s2.0-85094899628
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77130
dc.identifier.wos000587349400028
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.relation.ispartofScientific Reports, volume 10, issue: 1eng
dc.relation.publisherversionhttps://www.nature.com/articles/s41598-020-75939-0eng
dc.rightsopen access (CC BY 4.0)eng
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectfruit spiritseng
dc.subjectvolatile profileeng
dc.subjectHS-SPMEeng
dc.subjectGC-FIDeng
dc.subjectOPLSeng
dc.subjectovocné destilátycze
dc.subjectprofily těkavých látekcze
dc.subjectHS-SPMEcze
dc.subjectGC-FIDcze
dc.subjectOPLScze
dc.titleAuthentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methodseng
dc.title.alternativeAutentifikace ovocných destilátů pomocí metod HS‑SPME/GC‑FID a OPLScze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
2020_Bajer_et_al_(SR_destilaty_klasifikace).pdf
Velikost:
1.09 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format