Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Batch kraft cooking of spruce wood

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorRahman, Md. Mostafizurcze
dc.contributor.authorPotůček, Františekcze
dc.date.accessioned2018-02-27T03:07:10Z
dc.date.available2018-02-27T03:07:10Z
dc.date.issued2017eng
dc.description.abstractThe paper deals with batch kraft cooking of pulp from spruce wood. The kappa number of the cooked pulp varied from 18.1 to 50.1, depending on varying H-factor from 550 to 3 190 h. A relationship between the kappa number of pulp and the H-factor was developed. The conditions were regarded in which rejects were lower than 1 %. It was found that the mass loss of the pulp after the kappa number determination according to TAPPI Test Method was not only responsible for the solubility of residual lignin present in pulp, but also a part of hemicelluloses and cellulose was solubilized.eng
dc.description.abstract-translatedPráce se zabývá diskontinuálním vařením sulfátové buničiny ze smrkového dřeva. V závislosti na dosaženém H-faktoru várky v mezích od 550 do 3 190 h se měnilo kappa číslo uvařené buničiny od 18,1 do 50,1. Byla odvozena závislost mezi kappa číslem buničiny a H-faktorem. Podmínky várky byly nastaveny tak, aby množství neprovarů bylo menší než 1 %. Bylo zjištěno, že ke ztrátě hmotnosti buničiny po stanovení kappa čísla přispívá nejen zbytkový lignin, ale také část rozpuštěné hemicelulózy a celulózy.cze
dc.event44th International conference of SSCHE (22.05.2017 - 26.05.2017, Jasná)eng
dc.formatp. 853 – 859eng
dc.identifier.isbn978-80-89597-58-1eng
dc.identifier.obd39879774eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/70021
dc.language.isoengeng
dc.noteRAHMAN, M. M., POTŮČEK, F. Batch kraft cooking of spruce wood. Proceedings of 44th International Conferenceof the Slovak Society of Chemical Engineering. (Eds. M. Blahušiak, M. Mihaľ). Demänovská dolina, Low Tatras (Slovakia), May 22 – 26, 2017, pp. 853 – 859. ISBN 978-80-89597-58-1. EAN 9788089597581eng
dc.peerreviewedyeseng
dc.project.IDSGS_2017_006/Studium a příprava makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro smart a high tech technologieeng
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.publisherSlovenská spoločnosť chemického inžinierstvaeng
dc.relation.ispartof44th International conference of SSCHE : proceedingseng
dc.rightspouze v rámci univerzityeng
dc.subjectbatch cookeng
dc.subjectspruceeng
dc.subjectkraft pulpeng
dc.subjectdelignificationeng
dc.subjectdiskontinuální várkacze
dc.subjectsmrkcze
dc.subjectsulfátová buničinacze
dc.subjectdelignifikacecze
dc.titleBatch kraft cooking of spruce woodeng
dc.title.alternativeDiskontinuální sulfátová várka smrkového dřevacze
dc.typeConferenceObjecteng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Po_Ra_SSChE2017.pdf
Velikost:
285.91 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format