Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza silic v bylinných nápojích s využitím mikroextrakce tuhou fází

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorAdam, Martincze
dc.contributor.authorJežková, Kateřina
dc.contributor.refereeČesla, Petrcze
dc.date.accepted2010cze
dc.date.accessioned2010-06-17T19:50:51Z
dc.date.available2010-06-17T19:50:51Z
dc.date.issued2010
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá analýzou silic pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Tato technika byla použita pro izolaci silic z bylinných směsí a z nich připravených nálevů. Způsob vzorkování se lišil podle typu matrice. Pro izolaci silic z bylinné směsi byla použita technika headspace mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME) a pro izolaci silic z nálevů bylinné směsi technika přímé mikroextrakce tuhou fází (DI-SPME). U deseti komerčně dostupných vzorků byla porovnána přítomnost a obsah silic izolovaných technikou HS- a DI-SPME. V teoretické části jsou popsány principy jednotlivých klasických i moderních extrakčních technik s důrazem na techniky mikroextrakční. Velká část je věnována vysvětlení procesu mikroextrakce tuhou fází a jsou uvedeny faktory, které tuto mikroextrakci ovlivňují. Je zde uvedena kapitola o plynové chromatografii a hmotností spektrometrii a výhody jejich spojení. Dále je popsána struktura silic, techniky izolace, jejich vliv na lidské zdraví a aplikace mikroextrakce tuhou fází pro analýzu silic v nealkoholických nápojích. V experimentální části jsou uvedeny pracovní postupy při optimalizaci celé mikroextrakční techniky a její aplikaci na reálné vzorky, popis zařízení a seznam použitých chemikálií. Výsledky a diskuze obsahují postupy optimalizace DI-SPME, aby byly zjištěny vhodné podmínky pro izolaci silic z bylinných nálevů. Optimalizované podmínky byly následně aplikovány pro izolaci silic z bylinných nálevů a získané výsledky byly porovnány s těmi získanými technikou HS-SPME z headspace prostoru bylinných směsí.cze
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with analysis of essential oils by solid phase microextraction method followed by gas chromatography mass spectroscopy analysis. This technique was used for the isolation of essential oils in herbal mixtures and infusions. Sampling method depends on the matrix type. For the isolation of essential oils from herbal mixtures the headspace solid phase microextraction (HS-SPME) was used while the direct immersion solid phase microextraction (DI-SPME) was used for the isolation of essential oils from herbal infusions. These methods were compared to each other via 10 commercially available herbal samples analysis. The theoretical part describes the basic principles of classical and modern extraction techniques with the emphasis on the microextraction techniques. The main part of this section is dedicated to the solid phase microextraction method as there are some important factors affecting the whole extraction process described. Moreover, the chapter about gas chromatography and mass spectrometry and some benefits of their combination is presented as well. Furthermore, the structure of essential oils, techniques for their isolation, their influence on the human health and the application of solid phase microextraction for the analysis of essential oils in soft drinks are also described. The experimental section provides the description of experiments used for the method optimisation and its application to the real samples analysis. The equipment description and list of used chemicals are presented as well. Results and discussion part contains all procedures for optimization of DI-SPME and the evaluation of optimal conditions for isolation of essential oils from herbal infusions. Optimized conditions were then applied to the isolation of essential oils from herbal infusions. The results were compared with those obtained by HS-SPME technique for herbal mixtures.eng
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format98 s.cze
dc.format.extent2590557 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD21985cze
dc.identifier.signatureD21985
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/36013
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjectSPMEcze
dc.subjectnealkoholické nápojecze
dc.subjectbylinné čajecze
dc.subjectsilicecze
dc.subjectSPMEeng
dc.subjectalcohol-free beverageseng
dc.subjectherbal teaeng
dc.subjectessential oilseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza silic v bylinných nápojích s využitím mikroextrakce tuhou fázícze
dc.title.alternativeAnalysis of essential oils in herbal beverages by the help of solid-phase microextractioneng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
JežkováK_Využití mikroextrakčních_MA_2010.pdf
Velikost:
2.47 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
NEPŘÍSTUPNÝ SOUBOR
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_Vyuziti mikroextrakce_KJ_2010.pdf
Velikost:
139.4 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
CeslaP_Vyuziti mikroextrakce_KJ_2010.pdf
Velikost:
177.77 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format