Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Význam a stanovení esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2

Bakalářská práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Kopčil, Michal

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato práce zkoumá závislost obsahu esenciálních mastných kyselin v plazmě diabetiků 2. typu na stupni onemocnění diabetes mellitus, které je vyjádřeno koncentrací glykovaného hemoglobinu. Hlavním cílem této práce je ověřit změny ve složení esenciálních mastných kyselin a jejich vliv na dané onemocnění. Jednotlivé vzorky plazmy byly nejprve podrobeny deproteinaci a po následném přidání interního standardu (cis-13.16,19-dokosatrienová kyselina, 10 g/ml) byly hydrolyzovány a převedeny na odpovídající methyl estery mastných kyselin. Připravené vzorky byly analyzovány plynovou chromatografií, konkrétně byla využita Agilent Technologies s kolonou pro dělení methyl esterů mastných kyselin. Takto bylo zpracováno 21 vzorků diabetiků typu 2 a 17 vzorků kontrolní skupiny. Jednotlivé vzorky byly rozděleny do tří skupin podle hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c) na kontrolní skupinu, kompenzované diabetiky a špatně kompenzované diabetiky. U studovaných diabetiků byla zjištěna velká proměnlivost naměřených dat u některých mastných kyselin jednotlivých skupin, která je umocňována velkými směrodatnými odchylkami od daných průměrných hodnot esenciálních mastných kyselin, což je způsobeno stravovacími návyky pacientů. Statistickou analýzou získaných dat a vzájemným srovnáním kontrolní skupiny se skupinou diabetiků vyšla statisticky významná pouze kyselina dokosahexaenová, která je obsažena hlavně v rybách.

Popis

Klíčová slova

diabetes mellitus, esenciální mastné kyseliny, lipidový metabolismus, plynová chromatografie, diabetes mellitus, essential fatty acids, lipid metabolism, gas chromatography

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By