Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Výroba nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových separací

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorJiránková, Hanacze
dc.contributor.authorJastřembská, Karolína
dc.contributor.refereeHájek, Tomášcze
dc.date.accepted2015cze
dc.date.accessioned2015-08-10T07:45:20Z
dc.date.available2015-08-10T07:45:20Z
dc.date.embargo2035-05-18cze
dc.date.issued2015
dc.description.abstractTato diplomová práce je zaměřena na výrobu nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových procesů. V teoretické části byly popsány metody přípravy nealkoholického piva. V experimentální části je zkoumán vliv technických parametrů, např. tlaku a průtoku retentátu na separaci látek obsažených v modelových roztocích. Výstupy získané při těchto experimentech byly následně použity pro proces diafiltrace modelového roztoku etanolu, vody a glukózy. V dalším kroku byl vybrán model, který popisoval uvedený typ diafiltračního režimu. Na základě zjednodušujících předpokladů byl vypočten modelový průběh koncentrace etanolu v nástřiku v závislosti na přidaném objemu diafiltrační kapaliny. Tyto hodnoty byly porovnány s experimentálními daty.cze
dc.description.abstract-translatedThe master thesis is aimed at production of low-alcoholic drinks using membrane processes. The basic principles of alcohol-free beer production are described in the theoretical part. Effect of technical parameters (such as pressure, volume flow of retentate) on the separation process of substancies in model solutions is examined in experimental part. Experiment´s outputs was used for diafiltration of model solution.eng
dc.description.defenceDiplomantka Bc. Karolína Jastřembská seznámila komisi s obsahem své diplomové práce. Dotazy: 1. prof. Šnita: Jaká je cena tohoto způsobu separace? Je to schůdné ekonomicky? 2. prof. Mikulášek: Co bylo důvodem, že jste nepoužila vyšší tlakové rozdíly? Nebylo možné vsádku temperovat? 3. prof. Mikulášek: O čem svědčí, že průtok permeátu nezávisí na průtoku nástřiku? 4. doc. Palatý: Jaký další výzkum jste měla na mysli?cze
dc.description.departmentÚstav environmentálního a chemického inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format91 s.cze
dc.format.extent2299768 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD31986cze
dc.identifier.stag27226cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/60456
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjectLow-alcoholic beercze
dc.subjectmodel solutioncze
dc.subjectreverse osmosiscze
dc.subjectdiafiltrationcze
dc.thesis.degree-disciplineChemické inženýrstvícze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemické a procesní inženýrstvícze
dc.titleVýroba nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových separacícze
dc.title.alternativeProduction of low-alcoholic drinks using membrane separationeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
JastrembskaK_VyrobaNizkoalkoholickych_HJ_2015.pdf
Velikost:
2.19 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
diplomová práce
Načítá se...
Náhled
Název:
JirankovaH_Vyroba Nizkoalkoholickych_KJ_2015.pdf
Velikost:
172.75 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
HajekT_Vyroba_Nizkoalkoholickych_KJ_2015.pdf
Velikost:
337.05 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek oponenta