Publikace: Analýza umělých sladidel v potravinách
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Štěpánová, Hana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V této práci byla analyzována umělá sladidla pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Cílem bylo ověření přítomnosti sladidel deklarovaných výrobci a jejich kvantifikace. Nejprve byly optimalizovány podmínky HPLC separace s UV detekcí na směsi standardů, zároveň se zjišťovaly retenční charakteristiky jednotlivých sladidel. Po nalezení optimálních podmínek pro separaci byly provedeny analýzy reálných vzorků, následně byly vzorky analyzovány pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Popis
Klíčová slova
umělá sladidla, potraviny, kapalinová chromatografie, HPLC, artificial sweeterners, foodstuff