Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Aplikace elektrochemických metod při analýzách koření

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorMetelka, Radovancze
dc.contributor.authorJashari, Granitcze
dc.contributor.authorSýs, Milancze
dc.contributor.authorBínová, Monikacze
dc.date.accessioned2025-10-07T10:44:37Z
dc.date.issued2024cze
dc.description.abstractByly vyvinuty nové elektrochemické metody pro analýzu látek obsažených v koření pomocí elektrod na bázi uhlíku. Metoda pro stanovení trans-anetholu je založena na anodické oxidaci této látky v acetonitrilu na uhlíkové pastové elektrodě modifikované dodecylsulfátem sodným (40 % hm.). Elektrochemická detekce safranalu byla provedena v organických elektrolytech na elektrodách ze skelného uhlíku a borem dopovaného diamantu.cze
dc.description.abstract-translatedNew electrochemical methods for analyzing substances present in spices using carbon-based electrodes were developed. The method for determining trans-anethole is based on the anodic oxidation of the compound in acetonitrile at a carbon paste electrode modified with sodium dodecyl sulfate (40 % w/w). The mechanism of the electrochemical oxidation was elucidated using a glassy carbon electrode. The voltammetric determination of trans-anethole under optimal conditions was characterized by the linear range of 2.3−196.1 µmol L−1, the sensitivity of 0.1122 µA L µmol−1, and the detection limit of 0.7 µmol L−1. The standard addition method was used to assay the analyte in anise and fennel seeds, and the results agreed with a reverse-phase HPLC. Electrochemical detection of safranal, which is present in saffron spice, was carried out at glassy carbon (GCE) and boron-doped diamond (BDD) electrodes in organic solvents. The sensitivity of the detection was higher at the GCE than at BDD and in acetonitrile than in ethanol, respectively. A linear range of 1−300 µmol L−1 of safranal was achieved at the GCE.eng
dc.eventXXI. Vedecká konferencia Bezpečnosť a kontrola potravín (20.03.2024 - 22.03.2024, Piešťany)cze
dc.formatp. 328-332cze
dc.identifier.isbn978-80-8266-056-5cze
dc.identifier.obd39890694cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/86193
dc.language.isoczecze
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.publisherGarmond Nitracze
dc.relation.ispartofBezpečnosť a kvalita potravín : zborník vedeckých práccze
dc.rightsPouze v rámci univerzitycze
dc.subjecttrans-Anetolcze
dc.subjectSafranalcze
dc.subjectUhlíková pastová elektrodacze
dc.subjectElektroda ze skelného uhlíkucze
dc.subjectBorem dopovaná diamantová elektrodacze
dc.subjectVoltametriecze
dc.subjecttrans-Anetholeeng
dc.subjectSafranaleng
dc.subjectCarbon paste electrodeeng
dc.subjectGlassy carbon electrodeeng
dc.subjectBoron-doped diamond electrodeeng
dc.subjectVoltammetryeng
dc.titleAplikace elektrochemických metod při analýzách kořenícze
dc.title.alternativeApplication of Electrochemical Methods in Analyses of Spiceseng
dc.typeConferenceObjectcze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
2024-2.pdf
Velikost:
4.3 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format