Publikace: New electroanalytical method for the determination of trans-anethole in spices and sweets
ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished| dc.contributor.author | Jashari, Granit | |
| dc.contributor.author | Frühbauerová, Michaela | |
| dc.contributor.author | Mikysek, Tomáš | |
| dc.contributor.author | Švancara, Ivan | |
| dc.contributor.author | Metelka, Radovan | |
| dc.contributor.author | Sýs, Milan | |
| dc.date.accessioned | 2024-08-24T07:04:36Z | |
| dc.date.available | 2024-08-24T07:04:36Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.description.abstract | A completely new method for the determination of trans-anethole (TAN) based on the anodic oxidation of this flavouring substance in pure acetonitrile using differential-pulse voltammetry has been developed. A nonaqueous carbon paste electrode bulk-modified with solid sodium dodecyl sulphate of 40 % (w/w) content was chosen as optimum. To propose TAN electrode reaction mechanism, its electrochemical behaviour was inves-tigated at glassy carbon electrode in nonaqueous media. At optimum working conditions, the current response could be calibrated within a linear range 2-200 μmol L−1 TAN, a coefficient of determination of 0.9971, a sensitivity of 0.1122 μA L μmol−1 and a detection limit of 0.7 μmol L−1. A satisfactory precision (relative stan-dard deviation of 4 %) has been achieved. The validation performed by analysis of spices and sweets provided comparable results with reference reverse-phase HPLC with spectrophotometric detection, thus confirming the practical use of the developed voltammetric method in food analysis. | eng |
| dc.description.abstract-translated | Byla vyvinuta zcela nová metoda pro stanovení trans-anetholu (TAN) využívající anodickou oxidaci této aromatické látky v čistém acetonitrilu pomocí diferenciální pulzní voltametrie. Jako optimální elektroda byla zvolena nevodná uhlíková pastová elektroda modifikovaná pevným dodecylsulfátem sodným s obsahem 40 % (w/w). Aby se mohl navrhnout reakční mechanismus TAN, byl zkoumáno jeho elektrochemické chování na elektrodě ze skelného uhlíku v nevodném prostředí. Za optimálních pracovních podmínek mohla být proudová odezva kalibrována v lineárním rozsahu 2-200 μmol L−1 TAN, s koeficientem stanovení 0,9971, citlivostí 0,1122 μA L μmol−1, a detekčním limitem 0,7 μmol L−1. Bylo dosaženo uspokojivé přesnosti (relativní standardní odchylka 4 %). Validace provedená analýzou koření a cukrovinek poskytla srovnatelné výsledky s referenční HPLC s reverzní fází se spektrofotometrickou detekcí, a potvrdila tak praktické využití vyvinuté voltametrické metody v analýze potravin. | cze |
| dc.format | p. 135167 | eng |
| dc.identifier.doi | 10.1016/j.foodchem.2022.135167 | |
| dc.identifier.issn | 0308-8146 | |
| dc.identifier.obd | 39888736 | |
| dc.identifier.scopus | 2-s2.0-85144250024 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/83565 | |
| dc.identifier.wos | 000907032600001 | |
| dc.language.iso | eng | |
| dc.peerreviewed | yes | |
| dc.publicationstatus | published | eng |
| dc.publisher | Elsevier Science | eng |
| dc.relation.ispartof | Food Chemistry, volume 408, issue: May | eng |
| dc.relation.publisherversion | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622031296 | |
| dc.rights | pouze v rámci univerzity | cze |
| dc.subject | Trans-anethole | eng |
| dc.subject | nonaqueous carbon paste electrode | eng |
| dc.subject | differential pulse voltammetry | eng |
| dc.subject | additive analysis | eng |
| dc.subject | Trans-anethol | cze |
| dc.subject | nevodná uhlíková pastová elektroda | cze |
| dc.subject | diferenční pulzní voltametrie | cze |
| dc.subject | aditivní analýza | cze |
| dc.title | New electroanalytical method for the determination of trans-anethole in spices and sweets | eng |
| dc.title.alternative | Nová elektroanalytická metoda pro stanovení trans-anetholu v koření a sladkostech | cze |
| dc.type | Article | eng |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 1 z 1
Načítá se...
- Název:
- Food_Chemistry_408_(2023)_135167.pdf
- Velikost:
- 1.3 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format