Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
New electroanalytical method for the determination of trans-anethole in spices and sweets

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished
dc.contributor.authorJashari, Granit
dc.contributor.authorFrühbauerová, Michaela
dc.contributor.authorMikysek, Tomáš
dc.contributor.authorŠvancara, Ivan
dc.contributor.authorMetelka, Radovan
dc.contributor.authorSýs, Milan
dc.date.accessioned2024-08-24T07:04:36Z
dc.date.available2024-08-24T07:04:36Z
dc.date.issued2023
dc.description.abstractA completely new method for the determination of trans-anethole (TAN) based on the anodic oxidation of this flavouring substance in pure acetonitrile using differential-pulse voltammetry has been developed. A nonaqueous carbon paste electrode bulk-modified with solid sodium dodecyl sulphate of 40 % (w/w) content was chosen as optimum. To propose TAN electrode reaction mechanism, its electrochemical behaviour was inves-tigated at glassy carbon electrode in nonaqueous media. At optimum working conditions, the current response could be calibrated within a linear range 2-200 μmol L−1 TAN, a coefficient of determination of 0.9971, a sensitivity of 0.1122 μA L μmol−1 and a detection limit of 0.7 μmol L−1. A satisfactory precision (relative stan-dard deviation of 4 %) has been achieved. The validation performed by analysis of spices and sweets provided comparable results with reference reverse-phase HPLC with spectrophotometric detection, thus confirming the practical use of the developed voltammetric method in food analysis.eng
dc.description.abstract-translatedByla vyvinuta zcela nová metoda pro stanovení trans-anetholu (TAN) využívající anodickou oxidaci této aromatické látky v čistém acetonitrilu pomocí diferenciální pulzní voltametrie. Jako optimální elektroda byla zvolena nevodná uhlíková pastová elektroda modifikovaná pevným dodecylsulfátem sodným s obsahem 40 % (w/w). Aby se mohl navrhnout reakční mechanismus TAN, byl zkoumáno jeho elektrochemické chování na elektrodě ze skelného uhlíku v nevodném prostředí. Za optimálních pracovních podmínek mohla být proudová odezva kalibrována v lineárním rozsahu 2-200 μmol L−1 TAN, s koeficientem stanovení 0,9971, citlivostí 0,1122 μA L μmol−1, a detekčním limitem 0,7 μmol L−1. Bylo dosaženo uspokojivé přesnosti (relativní standardní odchylka 4 %). Validace provedená analýzou koření a cukrovinek poskytla srovnatelné výsledky s referenční HPLC s reverzní fází se spektrofotometrickou detekcí, a potvrdila tak praktické využití vyvinuté voltametrické metody v analýze potravin.cze
dc.formatp. 135167eng
dc.identifier.doi10.1016/j.foodchem.2022.135167
dc.identifier.issn0308-8146
dc.identifier.obd39888736
dc.identifier.scopus2-s2.0-85144250024
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/83565
dc.identifier.wos000907032600001
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyes
dc.publicationstatuspublishedeng
dc.publisherElsevier Scienceeng
dc.relation.ispartofFood Chemistry, volume 408, issue: Mayeng
dc.relation.publisherversionhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622031296
dc.rightspouze v rámci univerzitycze
dc.subjectTrans-anetholeeng
dc.subjectnonaqueous carbon paste electrodeeng
dc.subjectdifferential pulse voltammetryeng
dc.subjectadditive analysiseng
dc.subjectTrans-anetholcze
dc.subjectnevodná uhlíková pastová elektrodacze
dc.subjectdiferenční pulzní voltametriecze
dc.subjectaditivní analýzacze
dc.titleNew electroanalytical method for the determination of trans-anethole in spices and sweetseng
dc.title.alternativeNová elektroanalytická metoda pro stanovení trans-anetholu v koření a sladkostechcze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Food_Chemistry_408_(2023)_135167.pdf
Velikost:
1.3 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format