Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Comparison of Two Ultrasonic Systems with Different Settings for Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorBajer Tomáš
dc.contributor.authorBajerová Petra
dc.contributor.authorKremr Daniel
dc.contributor.authorEisner Aleš
dc.contributor.authorAdam Martin
dc.contributor.authorVentura Karel
dc.date.accessioned2016-11-14T08:21:07Z
dc.date.available2016-11-14T08:21:07Z
dc.date.issued2016
dc.description.abstractTwo ultrasonic systems were compared with different settings for extraction of capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin and nordihydrocapsaicin) from chili peppers. The first system was ultrasonic homogenizer using an ultrasonic probe operating at a working frequency of 20 kHz, with variable setting of power output. The second one was ultrasonic cleaner operating at a working frequency of 35kHz, with fixed power output of 50 W. Determination of the optimum extraction procedures was performed by comparison of the extraction yields. Content of capsaicinoids was determined by high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). Optimization studies of extractions by both ultrasonic systems were performed. Ten various real samples of chili underwent optimum extraction conditions in both ultrasonic systems. The results were compared with each other and to a conventional Soxhlet extraction. The ultrasonic methods provide the higher extraction efficiency and simple and straightforward operation. System working at higher power of ultrasound resulted in higher extraction yields. An application of ultrasonic system working at lower frequency of ultrasonic waves is slightly advantageous.eng
dc.description.abstract-translatedPro extrakci kapsaicinoidů (kapsaicin, dihydrokapsaicin a nordihydrokapsaicin) z čili papriček byly porovnány dva různé ultrazvukové extrakční systémy. První z nich byl ultrazvukový homogenizátor využívající ultrazvukovou sondu pracující při frekvenci 20 kHz s nastavitelným výkonem. Druhým systémem byla ultrazvuková lázeň pracující při frekvenci 35 kHz s fixním výkonem 50 W. Určení optimálních extrakčních podmínek bylo realizováno na základě porovnání extrakčních výtěžků. Obsah kapsaicinoidů byl stanoven pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (HPLC-MS). Byly provedeny optimalizační studie obou ultrazvukových extrakčních systémů. Deset různých vzorků čili bylo podrobeno optimalizovaným extrakčním podmínkám obou ultrazvukových systémů. Výsledky byly vzájemně porovnány a také srovnány s konvenční extrakcí v Soxhletově extraktoru. Ultrazvukové extrakční metody vykazují vyšší extrakční účinnosti a jednodušší provedení. Systém pracující při vyšším výkonu ultrazvuku poskytoval vyšší výtěžky extrakce. Aplikace ultrazvukového systému pracujícího při nižší frekvenci ultrazvukových vln je mírně výhodnější.cze
dc.formatp. 567-576eng
dc.identifier.doi10.1515/ijfe-2015-0347eng
dc.identifier.issn2194-5764
dc.identifier.obd39876919
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/66765
dc.identifier.wos000380766600006eng
dc.language.isoeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.publisherWalter de Gruyter GmbH & Co. KGeng
dc.relation.ispartofInternational Journal of Food Engineering, volume 12, issue: 6eng
dc.rightsPouze v rámci univerzityeng
dc.subjectCapsaicinoidseng
dc.subjectUltrasonic Powereng
dc.subjectSoxhlet Extractioneng
dc.subjectHPLC-MSeng
dc.subjectChilli Peppereng
dc.subjectKapsaicinoidycze
dc.subjectUltrazvuková Energiecze
dc.subjectSoxhletova Extrakcecze
dc.subjectHPLC-MScze
dc.subjectČili Papričkycze
dc.titleComparison of Two Ultrasonic Systems with Different Settings for Extraction of Capsaicinoids from Chili Pepperseng
dc.title.alternativePorovnání dvou různých ultrazvukových systémů pro extrakci kapsaicinoidů z čili papričekcze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Comparison of two ultrasonic systems with different settings for extraction of capsaicinoids from chili peppers.pdf
Velikost:
1.37 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format