Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Význam feritinu v metabolismu železa a jeho vliv na stav ústní dutiny

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorKrejčová, Anna
dc.contributor.authorSedova, Anna
dc.date.accepted2025-08-27
dc.date.accessioned2025-09-08T09:00:31Z
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-07-01
dc.description.abstractPráce se věnuje významu železa pro lidské zdraví, jeho metabolismu a procesu tvorby feritinu, přičemž zkoumá souvislost mezi jeho hladinou a nedostatkem v organismu. Důraz je kladen na dopad feritinu na vznik onemocnění zubů a dutiny ústní, vztah mezi jeho koncentrací a stavem zubních tkání a rizika spojená s osteoporózou a kazivostí zubů. Zároveň jsou posuzovány dostupné diagnostické metody, jejich uplatnění v lékařské praxi, přínosy, omezení a možné kontraindikace. Závěr práce ukazuje na důležitost prevence deficitu železa pro celkové zdraví i ochranu chrupu.cze
dc.description.abstract-translatedThe work focuses on the importance of iron for human health, its metabolism, and the process of feritin formation. It examines the connection between feritin levels and iron deficiency in the body, as well as the impact of feritin on the development of dental diseases, including the correlation between its concentration and dental structures, and the risks of osteoporosis and tooth decay. It also deals with diagnostic methods for measuring feritin levels and their use in clinical practice, including their benefits, limitations, and contraindications. The conclusion emphasizes the importance of preventing iron deficiency to support overall health and maintain oral health.eng
dc.description.defence1. Prezentace výsledků bakalářské práce. 2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce. 3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k bakalářské práci.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format40 s.
dc.identifier.stag50109
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/85835
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectferitincze
dc.subjectželezocze
dc.subjectústní dutinacze
dc.subjectzubycze
dc.subjectferitineng
dc.subjectironeng
dc.subjectoral cavityeng
dc.subjectteetheng
dc.thesis.degree-disciplineAnalýza biologických materiálůcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programAnalýza biologických materiálůcze
dc.titleVýznam feritinu v metabolismu železa a jeho vliv na stav ústní dutinycze
dc.title.alternativeThe importance of ferritin in iron metabolism and its impact on the condition of the oral cavityeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
SedovaA_Vyznam_Feritinu_AK_2025.pdf
Velikost:
1.86 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
2025_Anna_Sedova_posudekBP.doc
Velikost:
31.5 KB
Formát:
Microsoft Word
Popis:
Posudek vedoucího práce