Publikace: Vliv úpravy vzorku na obsah a zastoupení fenolických látek v obilovinách
Diplomová práceOmezený přístupNačítá se...
Datum
Autoři
Hofmeister, Pavel
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce je zaměřena na různé způsoby uvolnění fenolických látek z obilovin. Byla použita kyselá, alkalická a enzymatická hydrolýza. Kyselá hydrolýza byla zkoušena za horka a v ultrazvuku, u alkalické hydrolýzy byl zkoušen vliv přídavku kyseliny askorbové a EDTA na degradaci fenolických látek. Enzymatická hydrolýza byla provedena na neupraveném vzorku a dále na vzorku, který byl podroben alkalické a kyselé hydrolýze. V práci je posouzen vliv přidávané kyseliny askorbové během alkalické hydrolýzy na výsledky spektrofotometrických metod. Dále byla provedena identifikace fenolických látek v různých obilovinách pomocí spojení kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a tandemové hmotnostní spektrometrie. Sledované fenolické látky byly kvantifikovány ve vzorcích obilovin a pečiva.
Popis
Klíčová slova
obiloviny, extrakce, fenolické látky, alkalická hydrolýza, kyselá hydrolýza, enzymatická hydrolýza, kapalinová chromatografie, tandemová hmotnostní spektrometrie, cereals, extraction, phenolic compounds, alkaline hydrolysis, acid hydrolysis, enzymatic hydrolysis, liquid chromatography, mass tandem spectrometry