Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv úpravy vzorku na obsah a zastoupení fenolických látek v obilovinách

Diplomová práceOmezený přístup
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Hofmeister, Pavel

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Práce je zaměřena na různé způsoby uvolnění fenolických látek z obilovin. Byla použita kyselá, alkalická a enzymatická hydrolýza. Kyselá hydrolýza byla zkoušena za horka a v ultrazvuku, u alkalické hydrolýzy byl zkoušen vliv přídavku kyseliny askorbové a EDTA na degradaci fenolických látek. Enzymatická hydrolýza byla provedena na neupraveném vzorku a dále na vzorku, který byl podroben alkalické a kyselé hydrolýze. V práci je posouzen vliv přidávané kyseliny askorbové během alkalické hydrolýzy na výsledky spektrofotometrických metod. Dále byla provedena identifikace fenolických látek v různých obilovinách pomocí spojení kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a tandemové hmotnostní spektrometrie. Sledované fenolické látky byly kvantifikovány ve vzorcích obilovin a pečiva.

Popis

Klíčová slova

obiloviny, extrakce, fenolické látky, alkalická hydrolýza, kyselá hydrolýza, enzymatická hydrolýza, kapalinová chromatografie, tandemová hmotnostní spektrometrie, cereals, extraction, phenolic compounds, alkaline hydrolysis, acid hydrolysis, enzymatic hydrolysis, liquid chromatography, mass tandem spectrometry

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By