Publikace: Příčiny přepěňování piva
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Česlová, Lenka | cze |
| dc.contributor.author | Křivská, Lenka | |
| dc.date.accepted | 2012 | cze |
| dc.date.accessioned | 2012-09-14T04:42:41Z | |
| dc.date.available | 2012-09-14T04:42:41Z | |
| dc.date.issued | 2012 | |
| dc.description.abstract | Tato bakalářská práce je věnována gushingu nebo-li samovolnému přepěňování piva, které se projevuje jako spontánní přepěnění ihned po otevření pivní láhve. Gushing je i přes intenzivní výzkum problémem v pivovarnictví po celém světě. V první části práce je popsán mechanismus tvorby bublin a teorie mechanismu gushingu. Dále jsou zde shrnuty příčiny primárního a sekundárního gushingu. Další část popisuje vliv technologie výroby piva na gushing možnosti jeho potlačení. Poslední část je věnována analytickým metodám měření gushingu a jeho předvídání. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis is focused on gushing of beer, which is manifested asa spontaneous overfoaming immediately after opening a bottle of beer. Gushing is still a problem for brewing industry worldwide, despite intensive research of recent decades. The first part of this thesis describes the mechanism of bubble formation and theory of the gushing mechanism. Futher the causes of primary and secondary gushing are summarized. Next part describes the impact of technology on the gushing and the possibilities of gushing suppression. The last part is dedicated to the analytical methods and measurements of the gushing and its prediction. | eng |
| dc.description.defence | Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy komise. | cze |
| dc.description.department | Katedra analytické chemie | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 44 s. | cze |
| dc.format.extent | 1283552 bytes | cze |
| dc.format.mimetype | application/pdf | cze |
| dc.identifier | Univerzitní knihovna (studovna) | cze |
| dc.identifier.signature | D27433 | cze |
| dc.identifier.stag | 17676 | cze |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/47530 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | cze |
| dc.subject | gushing | cze |
| dc.subject | hydrofobiny | cze |
| dc.subject | přepěňování | cze |
| dc.subject | příčiny gushing | cze |
| dc.subject | gushing | eng |
| dc.subject | hydrophobins | eng |
| dc.subject | overfoaming | eng |
| dc.subject | causes of gushing | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | cze |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Příčiny přepěňování piva | cze |
| dc.title.alternative | Causes of beer gushing | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- ČeslováL_Příčiny přepěňování_LK_2012.pdf
- Velikost:
- 298.78 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- posudek vedoucího
Načítá se...
- Název:
- KřivskáL_Příčiny přepěňování_LČ_2012.pdf
- Velikost:
- 1.22 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- bakalářská práce