Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Příčiny přepěňování piva

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorČeslová, Lenkacze
dc.contributor.authorKřivská, Lenka
dc.date.accepted2012cze
dc.date.accessioned2012-09-14T04:42:41Z
dc.date.available2012-09-14T04:42:41Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractTato bakalářská práce je věnována gushingu nebo-li samovolnému přepěňování piva, které se projevuje jako spontánní přepěnění ihned po otevření pivní láhve. Gushing je i přes intenzivní výzkum problémem v pivovarnictví po celém světě. V první části práce je popsán mechanismus tvorby bublin a teorie mechanismu gushingu. Dále jsou zde shrnuty příčiny primárního a sekundárního gushingu. Další část popisuje vliv technologie výroby piva na gushing možnosti jeho potlačení. Poslední část je věnována analytickým metodám měření gushingu a jeho předvídání.cze
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is focused on gushing of beer, which is manifested asa spontaneous overfoaming immediately after opening a bottle of beer. Gushing is still a problem for brewing industry worldwide, despite intensive research of recent decades. The first part of this thesis describes the mechanism of bubble formation and theory of the gushing mechanism. Futher the causes of primary and secondary gushing are summarized. Next part describes the impact of technology on the gushing and the possibilities of gushing suppression. The last part is dedicated to the analytical methods and measurements of the gushing and its prediction.eng
dc.description.defenceStudentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy komise.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format44 s.cze
dc.format.extent1283552 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD27433cze
dc.identifier.stag17676cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/47530
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezenícze
dc.subjectgushingcze
dc.subjecthydrofobinycze
dc.subjectpřepěňovánícze
dc.subjectpříčiny gushingcze
dc.subjectgushingeng
dc.subjecthydrophobinseng
dc.subjectoverfoamingeng
dc.subjectcauses of gushingeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titlePříčiny přepěňování pivacze
dc.title.alternativeCauses of beer gushingeng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
ČeslováL_Příčiny přepěňování_LK_2012.pdf
Velikost:
298.78 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
KřivskáL_Příčiny přepěňování_LČ_2012.pdf
Velikost:
1.22 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
bakalářská práce