Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Kulturthema Essen - Oberfränkische Küche. Am Beispiel Bayreuth.

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorMatušková, Lenka
dc.contributor.authorKantová, Eva
dc.contributor.refereeKnápek, Pavel
dc.date.accepted2018-08-28
dc.date.accessioned2018-08-30T07:42:16Z
dc.date.available2018-08-30T07:42:16Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-06-21
dc.description.abstractVorliegende Abschlussarbeit beschäftigt sich mit der oberfränkischen Küche. Als Beispiel dient die Stadt Bayreuth, die typisch für diese Küche ist. Weiter spezialisiert sich die Arbeit auf die Speisekarten und Spezialitäten konkreter Restaurants dieser Stadt. Im theoretischen Teil werden Begriffe wie Gastronomie, Gastlichkeit, Kulturthema Essen zusammen mit anderen zugehörigen Themen erklärt. Weiterhin befasst sich dieser Teil mit dem Aufbau der Gerichte auf der Speisekarte, Erfordernissen und Arten von Speisekarten. Im praktischen Teil konzentriert sich diese Arbeit auf lokale Spezialitäten, Brauereien, Sorten von Bier, die Beschreibung der zwölf wichtigsten gastronomischen regionalen Betriebe in Bayreuth und auf den Vergleich ihrer Speisekarten. Die Kapitel enthalten außer theoretischen Kenntnissen auch die praktischen Erfahrungen, die während des Aufenthalts in dieser Stadt gewonnen wurden. Zu dieser Arbeit ist ein zweisprachiges „Speisekartenwörterbuch“ hinzugefügt, das von dem gesammelten Speisekarten ausgeht. Diese Speisekarten sind auch ein Bestandteil des Anhangs.de
dc.description.abstract-translatedTato práce se zabývá kuchyní z oblasti Horních Franků. Příkladem je město Bayreuth, které je typické pro tuto kuchyň. Práce se dále zaměřuje na jídelní lístky a speciality konkrétních restaurací tohoto města. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy gastronomie, pohostinství, kulturní téma jídlo spolu s dalšími souvisejícími tématy. Dále se tato pasáž zabývá řazením pokrmů na jídelním a nápojovém lístku, jejich náležitostmi a druhy. V praktické části se práce specializuje na místní speciality, pivovary, druhy piv, na popis dvanácti nejvýznamnějších gastronomických regionálních podniků v Bayreuthu a na porovnání jejich jídelních lístků. Kapitoly obsahují kromě teoretických znalostí, také praktické poznatky získané během pobytu v tomto městě. K práci je přiložen dvojjazyčný slovník, který vychází z dostupných jídelních lístků, které jsou také součástí přílohy.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the cuisine of Upper Franconia. As an example of this typical cuisine, the town of Bayreuth was chosen. The next thesis focuses on menus and food specialities of specific restaurants within this town. In the theoretical part of the thesis, some terms, such as gastronomy, hospitality, cultural topic food and other related topics are introduced. This part also examines sequencing of dishes and drinks on menus, their essentials and types of menus. The practical part of the thesis concentrates on local specialities, breweries, beer types, as well as the description of twelve most significant gastronomical regional enterprises in Bayreuth and their menu comparison. These chapters include both the theoretical knowledge and the practical findings gained during the stay in Bayreuth. In the appendix, a bilingual dictionary of the available menus is presented, and those menus are included as well.eng
dc.description.departmentFakulta filozofickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format117 s.
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD38488
dc.identifier.stag36365
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/71638
dc.language.isode
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectEssende
dc.subjectSpeisekartende
dc.subjectGetränkekartende
dc.subjectFränkische Küchede
dc.subjectSpezialitätende
dc.subjectRestaurantsde
dc.subjectBrauereiende
dc.subjectjídlocze
dc.subjectjídelní lístkycze
dc.subjectnápojové lístkycze
dc.subjectkuchyně z Horních Frankůcze
dc.subjectspecialitycze
dc.subjectrestauracecze
dc.subjectpivovarycze
dc.subjectfoodeng
dc.subjectmenuseng
dc.subjectdrink listeng
dc.subjectcuisine of Upper Franconiaeng
dc.subjectspecialitieseng
dc.subjectrestaurantseng
dc.subjectbrewerieseng
dc.thesis.degree-disciplineNěmecký jazyk pro odbornou praxicze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta filozofickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programFilologiecze
dc.titleKulturthema Essen - Oberfränkische Küche. Am Beispiel Bayreuth.de
dc.title.alternativeCultural Topic Food - Cuisine of Upper Franconia. At the Example of Bayreuth.eng
dc.title.alternativeKulturní téma jídlo - kuchyně z oblasti Horních Franků. Na příkladu Bayreuthu.cze
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
Bakalarska_prace-_Eva_Kantova.pdf
Velikost:
15.16 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
Matuskova_Kulturthema_EK_2018.docx
Velikost:
17.88 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
KnapekP_Kulturthema_Essen_EK_zari_2018.docx
Velikost:
13.43 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce