Publikace: Ovlivnění nízkoteplotních vlastností bionafty
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce se zabývá vlivem amidů mastných kyselin na nízkoteplotní vlastnosti bionafty, zejména jejich odstraněním a tím zlepšením nízkoteplotních vlastností. Teoretická část se zaměřuje na výrobu bionafty, vlastnosti lipidů, metody charakterizace a amidy samotné. V rámci experimentální práce byly analyzovány vzorky FAME s obsahem amidů pomocí infračervené spektroskopie a GC-MS. Pro GC-MS se podařilo rozlišit amidy mastných kyselin palmitové, stearové a olejové. Dále byla prováděna hydrolýza, stanovení čísla kyselosti, bodu filtrovatelnosti a bodu tání amidů. Cílem bylo zjistit, zda lze ovlivněním (odstraněním) obsahu amidů zlepšit nízkoteplotní vlastnosti bionafty. Výsledky ukazují, že filtrace a dekantace mohou částečně odstranit amidy nasycených mastných kyselin, čímž se snižují (zlepšují) body zakalení a filtrace.
Popis
Klíčová slova
bionafta, amidy, nízkoteplotní vlastnosti, transesterifikace, hydrolýza, biodiesel, amides, low-temperature properties, transesterification, hydrolysis