Publikace: Využití čipového mikrokalorimetru při studiu chemických reakcí
Disertační práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Podzemná, Veronika
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce se zabývá testováním vsádkového typu čipového mikrokalorimetru nazývaného také IC-kalorimetr. Přístroj byl vyvinut na Technické Univerzitě ve Freibergu Dr. Lerchnerem. Jedná se o typ kalorimetru, který není komerčně dostupný, a proto bylo nutné provést řadu experimentů, které přispějí k detailnějšímu popisu a k dokonalejší znalosti zařízení, ke spolehlivému měření a vyhodnocování výsledků a nahradí tak absenci dostupné literatury. Hlavní měřící jednotkou kalorimetru je komerčně dostupný čip NCM-9924 dodávaný firmou Xensor Integration. Charakteristickou veličinou popisující každý čip je citlivost, kterou lze považovat za kalibrační konstantu. Studovanými parametry ovlivňujícími citlivost čipu, přesnost a správnost měření byly teplota, objem reakční směsi, intenzita vlhčení kroužku, individuálnost čipu, temperační doba a tloušťka membrány. Bylo zjištěno, že na stabilitu výstupního signálu mají největší vliv charakter látky na čipu a teplota. Získané poznatky byly využity ke studiu tří enzymatických reakcí: ureázy s močovinou, invertázy se sacharózou a trypsinu s a N?-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid hydrochloridem. U těchto reakcí byly stanoveny reakční entalpie za různých podmínek a studovány vlivy koncentrací enzymu a substrátu, pH, složení pufrů a teploty na rychlost reakcí. Všechny uvedené faktory významně ovlivňují rychlost enzymatických reakcí.
Popis
Klíčová slova
IC-kalorimetr, mikrokalorimetrie, enzymaticky katalyzované reakce, ureáza, invertáza, trypsin, IC-calorimeter, microcalorimetry, enzymatic-catalyzed reaction, urease, invertase, trypsin