Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Ultrasound Effect on the Hydrogen Peroxide Oxidation of Corn Starch, Molecular Structure, and Functional Properties of Obtained Starch Derivatives

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorPietrzyk, Slawomircze
dc.contributor.authorDziadon, Magdalenacze
dc.contributor.authorKrólikowska, Karolinacze
dc.contributor.authorPajak, Paulinacze
dc.contributor.authorČervenka, Liborcze
dc.contributor.authorBulánek, Romancze
dc.date.accessioned2025-10-07T10:01:44Z
dc.date.issued2024eng
dc.description.abstractThis study aims to determine the effect of ultrasound on the oxidation process of starch, molecular structure, and its functional properties. Corn starch is oxidized by hydrogen peroxide (with Cu(II) or Fe(II) ions as catalysts) in the ultrasound field. Changes in starch structure are identified based on determinations of the carboxyl, carbonyl groups, copper, iron content, molecular characterization by GPC, crystallinity, gelatinization characteristics, and surface area. Functional properties are determined based on analysis of color parameters, water binding capacity, solubility in water, and pasting characteristics. It is found that the effectiveness of the starch oxidation under ultrasound is affected by the presence and type of catalysts. The content of metal incorporated into starch during oxidation is approximately 15% lower when an ultrasound treatment is applied. When starch oxidation is assisted with ultrasound, the metal incorporation preferentially occurs in the pores and holes of the grain. Starches oxidized in the presence of Fe(II) and Cu(II) catalysts can be successfully used not only as thickeners in food industry but also as metal carriers in many industries.eng
dc.description.abstract-translatedTato studie si klade za cíl určit vliv ultrazvuku na oxidační proces škrobu, molekulární strukturu a jeho funkční vlastnosti. Kukuřičný škrob je oxidován peroxidem vodíku (s ionty Cu(II) nebo Fe(II) jako katalyzátory) v ultrazvukovém poli. Změny ve struktuře škrobu jsou identifikovány na základě stanovení karboxylových a karbonylových skupin, obsahu mědi, železa, molekulární charakterizace pomocí GPC, krystalinity, charakteristik želatinace a plochy povrchu. Funkční vlastnosti se určují na základě analýzy barevných parametrů, schopnosti vázat vodu, rozpustnosti ve vodě a vlastností pasty. Bylo zjištěno, že účinnost oxidace škrobu v ultrazvukovém poli je ovlivněna přítomností a typem katalyzátorů. Obsah kovu zabudovaného do škrobu během oxidace je přibližně o 15 % nižší, když je aplikována úprava ultrazvukem. Při využití ultrazvuku, dochází k zabudování kovu přednostně do pórů a otvorů zrna. Škroby oxidované v přítomnosti katalyzátorů Fe(II) a Cu(II) lze úspěšně použít nejen jako zahušťovadla v potravinářském průmyslu, ale také jako nosiče kovů v mnoha průmyslových odvětvích.cze
dc.formatp. 2300252eng
dc.identifier.doi10.1002/star.202300252eng
dc.identifier.issn0038-9056eng
dc.identifier.obd39889989eng
dc.identifier.scopus2-s2.0-85186262121eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/85988
dc.identifier.wos001171034500001eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.relation.ispartofStarch = Starke, volume 76, issue: 7-8eng
dc.relation.publisherversionhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/star.202300252eng
dc.rightsPráce není přístupnáeng
dc.subjectfunctional propertieseng
dc.subjecthydrogen peroxideeng
dc.subjectstarch structureeng
dc.subjectultrasonic treatmenteng
dc.subjectfunkční vlastnosticze
dc.subjectperoxid vodíkucze
dc.subjectstruktura škrobucze
dc.subjectultrazvukcze
dc.titleUltrasound Effect on the Hydrogen Peroxide Oxidation of Corn Starch, Molecular Structure, and Functional Properties of Obtained Starch Derivativeseng
dc.title.alternativeVliv ultrazvuku na oxidaci kukuřičného škrobu peroxidem vodíku, molekulární strukturu a funkční vlastnosti získaných derivátů škrobucze
dc.typearticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Starch_St_rke_-_2024_-_Pietrzyk_-_Ultrasound_Effect_on_the_Hydrogen_Peroxide_Oxidation_of_Corn_Starch__Molecular_Structure_.pdf
Velikost:
961.08 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format