Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Palmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu typu 2

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorČegan, Alexandercze
dc.contributor.authorKábrtová, Kateřina
dc.date.accepted2015cze
dc.date.accessioned2015-06-25T10:36:09Z
dc.date.available2015-06-25T10:36:09Z
dc.date.issued2015
dc.description.abstractPředložená diplomová práce zkoumá koncentrace kyseliny palmitoolejové v jednotlivých lipidových frakcích a její souvislost s rozvojem diabetes mellitus typu 2. Cílem této práce je objasnění metabolických změn u diabetiků, a zjištění jakou roli v nich hraje kyselina palmitoolejová. K analýzám bylo celkem použito 47 vzorků plazmy. Z toho 27 vzorků byla plazma pacientů s diabetem a 20 vzorků byla plazma od zdravých dobrovolných dárců. Ke stanovení kyseliny palmitoolejové a dalších vybraných mastných kyselin byla použita metoda chromatografie na tenké vrstvě a plynová chromatografie. Pomocí chromatografie na tenké vrstvě byly plazmatické lipidy rozděleny do pěti lipidových frakcí a následně byly plynovou chromatografií stanoveny koncentrace vybraných mastných kyselin v plazmě. Získané výsledky byly zpracovány v programu Microsoft Office Excel 2007 a statisticky vyhodnoceny programem Statistica 12. Statistické analýzy potvrdily významné změny koncentrace kyseliny palmitoolejové mezi kontrolní skupinou a diabetiky ve frakci volných mastných kyselin, která je produkována hlavně tukovou tkání. Dále byly statisticky významné změny pozorovány v koncentracích kyseliny vakcénové, která je produktem elongace kyseliny palmitoolejové, a to ve všech lipidových frakcích kromě diacylglycerolů.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis is focused on the research on effects of the palmitoleic acid in the individual lipid fractions. According to the resent researches the palmitoleic acid associates with diabetes mellitus type 2. The aim of this thesis is to understand the metabolic changes and to explain the role of the palmitoleic acid. Forty-seven samples were analyzed: 27 samples of diabetics and 20 samples of healthy voluntary donors (control group). Firstly, the thin layer chromatography was used for the separation of the lipid fraction. Secondly, the samples were derived to methyl esters. Then the individual fatty acids were detected by the gas chromatography. Finally, the data was evaluated by Microsoft office Excel 2007. The program Statistica 12 was used for the statistical evaluation. Statistical analysis confirm a significant change in the concentration of palmitoleic acid in the free fatty acids fraction. The control group and diabetics were compared. The interesting results were collected from the vaccenic acid, its concentrations changed in the every fraction, except the diglycerid fraction. The vaccenic acid is a product of associate the palmitoleic acid.eng
dc.description.defencePrezentace výsledků diplomové práce.Diskuze k posudku vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka zodpověděla vaechny dotazy a připomínky k diplomové práci.cze
dc.description.departmentKatedra biologických a biochemických vědcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format80 s.cze
dc.format.extent2715238 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD32400cze
dc.identifier.stag27365cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/60053
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupnácze
dc.subjectdiabetes mellituscze
dc.subjectlipidový metabolismuscze
dc.subjectpalmitoolejová kyselinacze
dc.subjecttenkovrstvá kapalinová chromatografiecze
dc.subjectplynová chromatografiecze
dc.subjectlipid metabolismcze
dc.subjectpalmitoleic acidcze
dc.subjectthin layer chromatographycze
dc.subjectgas chromatographycze
dc.thesis.degree-disciplineBioanalytikcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameMgr.cze
dc.thesis.degree-programSpeciální chemicko-biologické oborycze
dc.titlePalmitooleát a jeho význam pro prevenci diabetu typu 2cze
dc.title.alternativePalmitoleate and its significance for prevention of the type 2 diabeteseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
CeganA_Palmitooleat vyznam_KK_2015.pdf
Velikost:
757.27 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
PohankaM_Palmitooleat vyznam_KK_2015.pdf
Velikost:
854.68 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek oponenta
Načítá se...
Náhled
Název:
KabrtovaK_Palmitooleat vyznam_AC_2015.pdf
Velikost:
2.59 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
diplomová práce