Publikace: Vliv relativní vzdušné vlhkosti na sorpční vlastnosti vzorků Matcha čaje
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Zeman, Vojtěch
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá vlivem relativní vlhkosti na sorpční vlastnosti čaje Matcha.
V teoretické části je pospán způsob technologického zpracování Matcha čaje, jeho chemické
složení, které má pozitivní účinky na zdraví a některé parametry určující kvalitu potravin.
V experimentální části byly u vzorků Matcha čajů stanoveny sorpční izotermy na přístroji DVS
Intrinsic Plus. Pomocí modelu GAB byl pro vzorky Matcha čajů zjištěn obsah vody
v monovrstvě v rozsahu 36,39?47,17 mg/g, s využitím modelu MultiFreundlich pak byla
vypočtena kritická aktivita vody při adsorpci (0,55?0,68). Pomocí modelu Caurie byla
analyzovaná změna plochy sorpce mezi adsorpcí a desorpcí. U všech vzorků Matcha čajů byl
zjištěn nárůst plochy sorpce o 44,53?69,45 %. U vybraných vzorků Matcha čajů byl také
nalezen obsah vlhkosti, při kterém nastane skelný přechod (26,73?28,68 %). Byla sledována
změna velikosti hystereze pro vybrané vzorky skladované o různé relativní vlhkosti a také
během opakujících se adsorpčně-desorpčních cyklů. Byl potvrzen předpoklad, že s rostoucí
vlhkostí skladování dochází ke zmenšování hystereze. Zmenšení hystereze na minimum bylo
pozorováno již u 2. opakujícího se adsorpčně-desorpčního cyklu. Zvyšující se relativní vlhkost
skladování bude mít také za následek zvětšování velikosti částic prášků Matcha čajů. U Matcha
prášků a extraktů byla také měřena barevnost v systému CIE L*a*b*. U vodných Matcha
čajových extraktů byl zjištěn celkový obsah fenolických látek, celkový obsah flavonoidů,
antioxidační aktivita s využitím DPPH radikálu a antioxidační aktivita metodou FRAP.
Popis
Klíčová slova
Matcha čaj, sorpční izoterma, hystereze, barevnost, antioxidant, Matcha tea, sorption isoterm, hysteresis, colour, antioxidant