Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Tenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aroma

Konferenční objektopen accesspeer-reviewedpublished
dc.contributor.authorNawar, Amir Shaaban Farag Mohamcze
dc.contributor.authorVytřas, Karelcze
dc.contributor.authorSýs, Milancze
dc.contributor.editorŠmidrkal, Jancze
dc.contributor.editorVytřas, Karelcze
dc.date.accessioned2019-05-22T08:01:57Z
dc.date.available2019-05-22T08:01:57Z
dc.date.issued2018cze
dc.description.abstractTato práce je zaměřena na přípravu povrchově modifikovaných uhlíkových pastových elektrod (CPE) vybranými tenzidy a jejich následné využití při voltametrickém stanovení potravinářských aditiv zodpovědných za vanilkové aroma, jakožto sumu methylvanilinu a ethylvanilinu. Z trojice vybraných tenzidů (dodecylsíran sodný, Triton X-100 a chlorid cetylpyridinia) se první zmíněný ukázal jako nejvhodnější povrchový modifikátor. Ve srovnání s nemodifikovanou elektrodou byla dosažena pozoruhodná reprodukovatelnost 0.3% relativní směrodatné odchylky pro pět opakování. Srovnatelné lineární rozsahy koncentrací od ~1 do 20 μmol· l-1 s limity detekce kolem ~20 nmol· l-1 by dosaženy za optimálních podmínek square wave voltametrie pro obě aditiva, jmenovitě při potenciálovém kroku 5 mV, amplitudě 70 mV a frekvenci 50 Hz. Vyvinutá metoda byla rovněž validována pomocí standartní referenční metody ISO 5565 2:1999(en) pomocí analýzy pekárenského cukru, vanilkových sušenek a alkoholického nápoje. Obdržené výsledky nasvědčují, že voltametrický přístup nabízí slibnou alternativu vysokoúčinné kapalinové chromatografii pro nízkorozpočtové kontrolní laboratoře.cze
dc.description.abstract-translatedThis work is focused on the preparation of surface modified carbon paste electrodes (CPE) by selected surfactants and their subsequent use in the voltammetric determination of food additives responsible for vanilla flavor as the sum of methylvaniline and ethylvaniline. From three selected surfactants (sodium dodecyl sulfate, Triton X 100 and cetylpyridinium chloride), the first mentioned one proved to be the most suitable surface modifier. Compared to an unmodified electrode, a remarkable reproducibility of 0.3% relative standard deviation for five replicates was achieved. Comparable linear ranges of concentrations of ~ 1 to 20 μmol· l-1 with detection limits of ~20 nmol· l-1 were be achieved under optimum square wave voltammetry conditions for both additives, namely at a potential step of 5 mV, an amplitude of 70 mV and a frequency of 50 Hz. The developed method was also validated using the standard ISO 5565 2: 1999 (en) reference method using analysis of bakery sugar, vanilla biscuits and alcoholic beverages. The results obtained suggest that the voltammetric approach offers a promising alternative to high performance liquid chromatography for low-cost control laboratories.eng
dc.eventLI. seminář o tenzidech a detergentech (07.11.2018 - 09.11.2018, Strážnice)cze
dc.formatp. 97-102cze
dc.identifier.isbn978-80-7560-173-5cze
dc.identifier.obd39881450cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/72478
dc.language.isoczecze
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspublishedcze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.relation.ispartofLI. seminář o tenzidech a detergentech : sborník přednášekcze
dc.rightsopen accesscze
dc.subjectPovrchově aktivní látkycze
dc.subjectuhlíková pastová elektrodacze
dc.subjectvoltametriecze
dc.subjectethylvanilincze
dc.subjectvanilincze
dc.subjectSurfactantseng
dc.subjectcarbon paste electrodeeng
dc.subjectvoltammetryeng
dc.subjectethylvanillineng
dc.subjectvanillineng
dc.titleTenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aromacze
dc.title.alternativeCarbon paste electrodes modified with surfactants in determination of vanilla flavoring substanceseng
dc.typeConferenceObjectcze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Farag_str_97-102.pdf
Velikost:
2.08 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format