Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
„Supa ili čorba“? Role polévky v kulinární kultuře Balkánu a střední Evropy

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorKouba, Miroslavcze
dc.date.accessioned2020-03-19T13:23:49Z
dc.date.available2020-03-19T13:23:49Z
dc.date.issued2019cze
dc.description.abstractStať si klade za cíl specifikovat rozdílné postavení polévek v gastronomických schématech a stravovacích návycích na Balkáně a ve střední Evropě. Podstatu tohoto statutu odvozuje od sociokulturních poměrů determinovaných dlouhodobou příslušností sledovaných etnických společenství do mnohonárodnostních státních útvarů, jakými byly Osmanská říše a Habsburské monarchie. V obou geokulturních sférách zdomácněly mezi jinými fenomény každodenního života také specifika gastronomické kultury. Kulinární paradigmata v obou částech Evropy doznala zjevné rozdíly, jež lze ilustrovat i na příkladu polévek, které se stávají zvláštními případovými studiemi ilustrujícími širší kulinární souvislosti. V souvislosti s národotvornými procesy v 19. a částečně i 20. století se však projevila kolektivně sdílená snaha atributy každodenního života přizpůsobit utvářené národní ideologii, jež je symptomatická pro „osmanský" Balkán i „habsburskou" střední Evropu. V centru pozornosti tak stojí identifikační modely, v jejich spektru vystupují symbolické i faktické rozdíly v zapojení polévek do gastronomické praxe balkánských a středoevropských kulturních kontextů.cze
dc.description.abstract-translatedThe article aims to specify the different position of soups in gastronomic schemes and eating habits in the Balkans and Central Europe. It derives the essence of this status from the socio-cultural circumstances determined by the long-term affiliation of the national communities to multinational states formations, such as the Ottoman Empire and the Habsburg Monarchy. In both geocultural spheres, among other phenomena of everyday life became familiar the specifics of gastronomic culture. The culinary paradigms in both parts of Europe have undergone obviously differences, which can also be illustrated by the example of soups. They are becoming special case studies presenting the broader culinary context. However, in the context of nation building processes in the 19th and partly in the 20th century, there has been a collective shared effort to adapt the attributes of everyday life to the national ideology that is symptomatic for both the 'Ottoman Balkans' and the 'Habsburg Central Europe'. At the centre of attention are identification models whose spectrum shows symbolic and factual differences in the involvement of soups in the gastronomic practice of the Balkan and Central European cultural contexts.eng
dc.formatp. 28-50cze
dc.identifier.issn1804-2449cze
dc.identifier.obd39883885cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/75187
dc.language.isoczecze
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspublished versioncze
dc.publisherPorta Balkanica
dc.relation.ispartofPorta Balkanica, volume XI, issue: 1-2cze
dc.relation.publisherversionhttp://hdl.handle.net/11222.digilib/142871cze
dc.rightsopen accesseng
dc.subjectpolévkacze
dc.subjectsupacze
dc.subjectčorbacze
dc.subjectstředoevropská gastronomiecze
dc.subjectorientální gastronomiecze
dc.subjectosmansko-orientální kulturacze
dc.subjectBalkáncze
dc.subjectstřední Evropacze
dc.subjectOsmanská říšecze
dc.subjectHabsburská monarchiecze
dc.subjectkulturní symbolycze
dc.subjectantropologie jídlacze
dc.subjectsoupeng
dc.subject“supa”eng
dc.subject“chorba”eng
dc.subjectCentral European gastronomyeng
dc.subjectoriental gastronomyeng
dc.subjectOttoman-Oriental cultureeng
dc.subjectBalkanseng
dc.subjectCentral Europeeng
dc.subjectOttoman Empireeng
dc.subjectHabsburg monarchyeng
dc.subjectcultural symbolseng
dc.subjectfood anthropology.eng
dc.title„Supa ili čorba“? Role polévky v kulinární kultuře Balkánu a střední Evropycze
dc.title.alternative„Supa ili Chorba“. The Role of Soup in the Culinary Culture of the Balkans and Central Europeeng
dc.typeArticlecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Porta_Balkanica_1-2_2019,_s._28-50_Kouba.pdf
Velikost:
1.87 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format