Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v merlíku čilském

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Krocová, Michaela
dc.date.accessioned 2024-03-12T05:27:06Z
dc.date.available 2024-03-12T05:27:06Z
dc.date.issued 2023
dc.date.submitted 2023-06-27
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/82593
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se věnuje stanovením biologicky aktivních látek obsažených v merlíku čilském pomocí moderních analytických metod. Nejprve je uveden popis merlíku čilského, chemické složení, zpracování a jeho využití. Dále jsou také uvedeny pozitivní účinky na zdraví a stručně popsány teoretické základy separačních technik v kapalné fázi a metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část práce je věnována stanovení antioxidační kapacity extraktů připravených z merlíku čilského pomocí spektrofotometrických metod. cze
dc.format 56 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject merlík čilský cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject vysokoúčinná kapalinová chromatografie cze
dc.subject quinoa eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject extraction eng
dc.subject high performance liquid chromatography eng
dc.title Stanovení biologicky aktivních látek obsažených v merlíku čilském cze
dc.title.alternative Determination of biological active compounds in quinoa eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2023-08-21
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis is devoted to the determination of biologically active substances contained in Quinoa using modern analytical methods. Firstly, a description of quinoa, its chemical composition, processing, and uses is given. The health benefits are also presented and the theoretical basis of liquid phase separation techniques and methods monitoring the antioxidant activity of the compounds are briefly described. The experimental part of the work deals with the determination of the antioxidant capacity of extracts prepared from quinoa by spectrophotometric methods. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Chemie cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence Posluchačka seznámila komisi se svojí bakalářskou prací. Dále reagovala na připomínky a zodpověděla otázky členů komise: Zkoušela jste studovanou potravinu zařadit do jídelníčku? Upřesněte účinnost použitých rozpouštědel? Jak se změní antioxidační účinnost po povaření studované potraviny? Vysvětlete použité zkratky. Jak byly stanoveny prezentované chyby? cze
dc.identifier.stag 46232
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet