dc.contributor.advisor |
Adam, Martin |
|
dc.contributor.author |
Martínková, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2021-09-06T07:35:25Z |
|
dc.date.available |
2021-09-06T07:35:25Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.date.submitted |
2021-07-13 |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/78332 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou
popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných
odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace
makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů
nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mák |
cze |
dc.subject |
maková semena |
cze |
dc.subject |
alkaloidy |
cze |
dc.subject |
olejniny |
cze |
dc.subject |
maková sláma |
cze |
dc.subject |
poppy |
eng |
dc.subject |
poppy seeds |
eng |
dc.subject |
alkaloids |
eng |
dc.subject |
oilseeds |
eng |
dc.subject |
poppy straw |
eng |
dc.title |
Mák a jeho význam v potravinářství |
cze |
dc.title.alternative |
Poppy seed and its importance in the food industry |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2021-08-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with poppy, its main components, and importance in the food
industry. Various types of poppies are described, their cultivation, development of new
varieties, and at the same time, their use in other sector, than in the food industry. The health
aspects of poppy seed consumption, both positive and negative, are discussed. In conclusion,
the effects of alkaloids found in poppy plants and their use in the pharmaceutical industry are
discussed. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
42518 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |