Mák a jeho význam v potravinářství

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Martínková, Michaela
dc.date.accessioned 2021-09-06T07:35:25Z
dc.date.available 2021-09-06T07:35:25Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-13
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78332
dc.description.abstract Tato práce se zabývá mákem, jeho hlavními složkami a významem v potravinářství. Jsou popsány různé druhy máku, jeho pěstování, vývoj nových odrůd a zároveň využití i v jiných odvětvích než v potravinářském průmyslu. Jsou rozebírány zdravotní aspekty konzumace makových semen, a to jak pozitivní, tak negativní. Na závěr je prezentováno působení alkaloidů nacházejících se v rostlinách máku a jejich využití ve farmaceutickém průmyslu. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject mák cze
dc.subject maková semena cze
dc.subject alkaloidy cze
dc.subject olejniny cze
dc.subject maková sláma cze
dc.subject poppy eng
dc.subject poppy seeds eng
dc.subject alkaloids eng
dc.subject oilseeds eng
dc.subject poppy straw eng
dc.title Mák a jeho význam v potravinářství cze
dc.title.alternative Poppy seed and its importance in the food industry eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2021-08-23
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with poppy, its main components, and importance in the food industry. Various types of poppies are described, their cultivation, development of new varieties, and at the same time, their use in other sector, than in the food industry. The health aspects of poppy seed consumption, both positive and negative, are discussed. In conclusion, the effects of alkaloids found in poppy plants and their use in the pharmaceutical industry are discussed. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise. cze
dc.identifier.stag 42518
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet