E-version access:Práce bude přístupná od 19.8.2022.
Study discipline:Hodnocení a analýza potravin
Abstract:
V rámci této bakalářské práce byla vypracována rešerše zabývající se vlastnostmi, využitím a přípravou oligoglycerolů a přípravou bis(trifluoromethansulfon)imidů cínu jako katalyzátorů pro oligomerizaci glycerolu.
Reakcí bis(trifluoromathansulfon)iminu s dimethyl-, dibutyl- a difenylcín oxidem bylo připraveno několik nových bis(trifluorometansulfon)imidových katalyzátorů. U těchto katalyzátorů byly následně studovány jejich katalytické schopnosti při oligomerizaci glycerolu, kdy byly tyto katalyzátory připravovány in situ během samotných reakcí. U připravovaných oligoglycerolů byla pozorována míra konverze glycerolu a přítomnost vedlejších produktů. Následně byla testována účinnost odstranění nečistot pomocí filtrace přes karborafin a silikagel. Všechny připravené katalyzátory a oligoglyceroly byly charakterizovány pomocí 1H, 13C, 19F, a 119Sn NMR spektroskopie v roztoku deuterovaného rozpouštědla.