KUCHAŘSKÉ KNIHY A KONSTITUOVÁNÍ POJETÍ NÁRODNÍ KUCHYNĚ U SLOVINCŮ

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kozár, Aleš cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T11:21:23Z
dc.date.available 2017-05-11T11:21:23Z
dc.date.issued 2016 cze
dc.identifier.issn 1804-2449 cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67727
dc.description.abstract Na materiálu slovinských kuchařských knih 19. století se pokoušíme nahlížet širší souvislosti tamního společenského a kulturního vývoje v této době. Všímáme si způsobů hledání národní podoby žánru a jeho jazykových, funkčních, literárně kulturních i společenských charakteristik.Vývoj žánru prochází rovněž proměnami v souvislosti s vývojem politiky vzdělávání či vznikem ženského hnutí. Detailnější pohled na žánr kuchařských knih potvrdil jeho neopomenutelný význam při vývoji a vyzrávání dobové slovinské kultury a společnosti vůbec. Poukazujeme na strati^ kaci žánru podle směrování na různé typy čtenáře, nejprve měšťanského, později také pronižší sociální vrstvy. cze
dc.format p. 19-28 cze
dc.language.iso cze cze
dc.relation.ispartof Porta Balkanica, volume 8, issue: 1 cze
dc.rights open access cze
dc.subject Slovinské kuchařské knihy cze
dc.subject slovinská národní kuchyně a národní identita cze
dc.subject kuchařky v zrcadle literární kultury cze
dc.subject vzdělávání žen cze
dc.subject Slovenian cookbooks eng
dc.subject Slovenian national cuisine and national identity eng
dc.subject cookbooks in mirror of literary culture eng
dc.subject women’s education eng
dc.title KUCHAŘSKÉ KNIHY A KONSTITUOVÁNÍ POJETÍ NÁRODNÍ KUCHYNĚ U SLOVINCŮ cze
dc.title.alternative The Role of Cookbooks in the Shaping of Slovene National Cuisine eng
dc.type article cze
dc.description.abstract-translated The aim of this study is to evaluate wider relations of social and cultural development in Slovenia of the 19th century by examining a number of Slovenian cookbooks from that period. The author follows the ways of forming the genre’s national variety, as well as its language, functional, literary, cultural, and social characteristics. The development of the genre seems to go through changes in connection with the development of politics of education and the beginnings of women’s movement. A closer look at the genre of cookbooks confirmed its considerable significance in the development and maturing of contemporary Slovenian culture and society in general. The study also points out the stratification of the genre according to different types of target readers who initially came only from the bourgeoisie circles, but later from lower social classes as well. eng
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus published version cze
dc.relation.publisherversion https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/136992
dc.project.ID GA14-08857S/Kuchařské knihy v kontextu české literární kultury a každodennosti 19. století cze
dc.identifier.obd 39878317 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet