Abstrakt:
Disertační práce je zaměřena na elektrochemické stanovení klinicky významných antioxidantů (polyfenolů, vitamínu C a vitamínů rozpustných v tucích A a E). Z tohoto důvodu je celá práce rozdělena do tří základních celků. Jednotlivé celky obsahují teoretickou část, výsledky laboratorních pokusů a diskuzi. První část popisuje stanovení
celkového obsahu polyfenolických látek a celkovou antioxidační kapacitu u vybraných vzorků potravin pomocí amperometrického biosenzoru. Pozornost je věnována laboratorní přípravě zmíněného čidla, konstrukci elektrického převodníku, výběru biologicky aktivní složky, její imobilizaci na povrch pracovní elektrody a hledání optimálních podmínek pro měření. Využití tohoto elektrochemického biosenzoru je demonstrován na analýzách reálných vzorků. Druhá část je zaměřena na zlepšení citlivosti amperometrického stanovení
vitaminu C (kyselina askorbová), na uhlíkových pastových elektrodách modifikovaných uhlíkovými nano-trubičkami nebo mediátory oxidy kovů. Citlivost vitaminu C k vnějším vlivům a jeho přirozená degradace ve vzorku potravin lze právě účinně elektrochemicky monitorovat, což je popsáno v této kapitole. Závěrečná část popisuje možnosti elektrochemického stanovení lipofilních vitamínů v ryze vodných elektrolytech po předchozí extrakci do elektrodového materiálu. Důraz je kladen především na optimalizaci extrakce (výběr vhodné pastové
kapaliny, optimální obsah vybraného pojiva, nalezení vhodného organického rozpouštědla mísitelného s vodou, atd.), která bývá v elektrochemické analýze minimálně využívána.