Digitální knihovnaUPCE
 

Disertační práce / Dissertations FCHT (Ph.D.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5770


Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce. / Theses submitted before the 2008 are placed only in the Theses, dissertations, etc. collection.


Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 415
  • Náhled
    Disertační práceOmezený přístup
    Syntéza a vlastnosti nových derivátů 1,2,3-diazapniktolů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kozáček, Pavel; Erben, Milan; Lyčka, Antonín; Štěpnička, Petr
    Předložená práce se věnuje přípravě nových derivátů 1,2,3-diazapniktolů, popisu jejich vlastností a studiu reaktivity. Teoretická část práce je zaměřena na shrnutí dosavadních poznatků z oblastí úzce souvisejících se studovaným tématem. Nejprve je věnována pozornost uplatnění těchto heterocyklických sloučenin jako ligandů v koordinační chemii, následuje rešerše zabývající se polycyklickými kondenzovanými deriváty 1,2,3-diazapniktolů. Na toto téma navazuje problematika heteropentalenů, s důrazem kladeným na využití heteroanelovaných cyklopentadienylových sloučenin při syntéze metallocenových komplexů, tzv. heterocenů. Závěrečná kapitola je pak věnována přehledu derivátů ferrocenu, nesoucích přímo vázané pětičlenné dusíkaté heterocykly, metodách jejich přípravy, koordinačních vlastnostech, reaktivitě a jejich případné aplikaci. Následuje experimentální část, obsahující popis provedených syntéz včetně charakterizace připravených sloučenin pomocí multinukleární NMR spektroskopie, UV-Vis, infračervené a Ramanovy spektroskopie, elementární analýzy, měření magnetické susceptibility a teploty tání. Diskuse je věnována nejprve derivátům 2H-1,2,3-diazapniktolů s alifatickými substituenty a studiu jejich koordinačních schopností, následuje popis syntézy a vlastností 1, 2, 3-diazapniktol-5-yl-substituovaných derivátů ferrocenu. V souvislosti s tímto tématem je diskutována i problematika přípravy ferrocenylhydrazinu, jakožto užitečného syntonu v chemii heterocyklických sloučenin. Závěrečná pasáž je pak věnována Cp-anelovaným derivátům 1,2,3-diazapniktolů a jejich potenciálního využití pro tvorbu metallocenových komplexů. Kromě již uvedených metod jsou diskutovány i výsledky rentgenostrukturních analýz a elektrochemické vlastnosti studované prostřednictvím cyklické voltametrie.
  • Náhled
    Disertační práceOmezený přístup
    Fotokatalytické štěpení vody v přítomnosti alkoholu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Meinhardová, Vendula; Čapek, Libor; Izák, Pavel; Obalová, Lucie
    V rámci disertační práce byly definovány dva hlavní cíle. Prvním cílem bylo sestavit vsádkový fotoreaktor za účelem produkce vodíku z vodného roztoku metanolu. Pro stanovení množství vodíku v plynné směsi je nezbytným krokem vhodné nastavení analytické metody, stejně tak optimalizace reakčních podmínek pro fotokatalytické štěpení vody v přítomnosti metanolu. Detailnější pozornost byla zaměřena na výběr adekvátního zdroje záření, které zajišťuje rovnoměrné ozáření všech částic fotokatalyzátoru v reaktoru. Druhým cílem disertační práce bylo připravit heterostrukturní fotokatalyzátory spojením dvou různých polovodičů, a to NiO s TiO2 a GaP s TiO2. Nejprve byly připraveny a studovány heterostrukturní NiO-TiO2 fotokatalyzátory a jejich redukované formy Ni-NiO-TiO2. U NiO-TiO2 fotokatalyzátorů byly identifikovány klíčové parametry ovlivňující fotokatalytické chování studovaných materiálů při fotokatalytické produkci vodíku. Hlavním a specifickým cílem této části byla syntéza GaP-TiO2 heterostrukturních fotokatalyzátorů, odhalení klíčových vlastností ovlivňujících fotokatalytické chování zkoumaných polovodičových materiálů a popis migrační dráhy párů elektron/díra ve fotokatalyzátorech s heteropřechodem.
  • Náhled
    Disertační práceOmezený přístup
    Pokročilá analýza vztahu mezi optickými, elektronovými, texturními a strukturními vlastnostmi dopovaných TiO2 materiálů a jejich fotokatalytickou aktivitou
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dubnová, Lada; Čapek, Libor; Praus, Petr; Přibyl, Michal
    Disertační práce je v první části zaměřena na modifikaci oxidu titaničitého ve formě práškového materiálu, a to prostřednictvím kovů ze skupiny lanthanoidů (La, Nd) a nekovů (N, F), za účelem zlepšení vlastností oxidu titaničitého. Studium modifikace TiO2 těmito dopanty je zaměřeno na zhodnocení optimálního množství dopantu, případně vytvoření synergického efektu při kodopování kovem a nekovem, a to s ohledem na strukturní, optické, texturní a elektronové vlastnosti modifikovaných TiO2 materiálů a zároveň na jejich fotokatalytickou aktivitu ve fotokatalytickém rozkladu vodného roztoku methanolu vedoucí k produkci čistého vodíku. Druhá část disertační práce se zabývá imobilizací fotokatalyzátoru na inertním nosiči pro lepší separaci fotokatalyzátoru a reakční směsi po chemické reakci, než je tomu u práškových materiálů, a zároveň pro opakovatelné využití ve fotokatalytických procesech. Imobilizace oxidu titaničitého v tenké vrstvě na inertním nosiči navazuje na jeho využití ve fotokatalytických experimentech v kontinuálním mikro-foto reaktoru s recirkulací reakční směsi pro dlouhodobé experimenty. Kontinuální mikro-foto reaktor je celý sestrojen v rámci disertační práce s důrazem na kontinuitu celého procesu, maximální využití reakční směsi a reprodukovatelnost, a to i s potenciálem využití pro budoucí aplikace. Tenká vrstva oxidu titaničitého je studována při dlouhodobých experimentech ve fotokatalytickém rozkladu vodného roztoku methanolu za účelem získání čistého vodíku.
  • Náhled
    Disertační práceOtevřený přístup
    Nové sítotiskové senzory s borem dopovanou diamantovou elektrodou: příprava, charakterizace, modifikace a aplikace v elektroanalýze
    (Univerzita Pardubice, 2024) Matvieiev, Oleksandr; Šelešovská, Renáta; Hrbáč, Jan; Vacek, Jan
    V rámci této disertační práce byly připraveny nové sítotiskové senzory s chemicky deponovanou borem dopovanou diamantovou elektrodou (BDDE). Pro charakterizaci povrchu pracovní elektrody těchto senzorů byla použita skenovací elektronová mikroskopie a Ramanova spektroskopie. Jejich elektrochemické vlastnosti byly studovány s využitím cyklické voltametrie a elektrochemické impedanční spektroskopie standardních redoxních markerů a dosažené výsledky byly porovnávány s komerčně dostupným tištěným senzorem a BDDE v klasickém tříelektrodovém uspořádání elektrochemického článku. Pro ověření možnosti aplikace nových senzorů v elektroanalýze byly vyvinuty voltametrické metody pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek, konkrétně léčiv mefenoxalonu a atomoxetinu a pesticidu tritikonazolu, a byly porovnány statistické parametry. Současně byla testována opakovatelnost měření a reprodukovatelnost senzorů. Dalším krokem byla modifikace povrchu pracovní elektrody zlatými nanočásticemi, a to fyzikální a elektrochemickou depozicí. Modifikované senzory byly opět charakterizovány pomocí skenovací elektronové mikroskopie, Ramanovy spektroskopie, cyklické voltametrie a elektrochemické impedanční spektroskopie. Aplikační možnosti modifikovaných senzorů byly testovány při stanovení neurotransmiteru dopaminu.
  • Náhled
    Disertační práceOtevřený přístup
    Analýza přírodních antioxidantů v potravinách a potravinových surovinách s využitím moderních analytických metod
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pravcová, Kateřina; Česlová, Lenka; Bosáková, Zuzana; Fryčák, Petr
    Disertační práce se věnuje vývoji analytických metod pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek v potravinách a potravinových surovinách. Pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií byl objasněn fenolický profil v medovinách a pseudobilovinách. Ve vzorcích medovin a medu, enviromentálních vodách a ovoci byl navíc stanoven obsah pesticidů.
  • Náhled
    Disertační práceOtevřený přístup
    Achieving balanced cocrystals of energetic materials via coagglomeration and their applications
    (Univerzita Pardubice, 2024) Patil, Veerabhadragouda B.; Zeman, Svatopluk; Cudzilo, Stanislaw; Gozin, Michael; Karaghiosoff, Konstantin
    Earlier reported methods for cocrystallization of EMs especially nitramines are lacking with selectivity and scalability. When it comes to adoption to industrial scale production of energetic-energetic cocrystals (EECCs) it’s more difficult. We made thorough literature survey and developed method of coagglomeration for attractive nitramines via solvent mediated slurry method; in which Co-agglomeration of the co-precipitated micro-particles of nitramines themselves or with polynitroarenes by the slurry method is a unique crystal engineering approach to modify the energetic properties of attractive nitramines like CL20, HMX, BCHMX, RDX etc. The properties and structural modification in the 60+ co-agglomerated crystals (CACs) newly prepared in our laboratory. There are notable variations in the crystal morphologies and packing of crystals, including key properties like relatively high density, melting point, impact sensitivity, and detonation properties. These CACs are in the overwhelming majority showing properties like co-crystals. Apart from these aspects, co-agglomeration provides a huge opportunity to tune the key properties and performance of existing energetic materials and is easy to scale-up for the industrial level. These preliminary results also suggest that chemical engineering factors are involved in the preparation of CACs, as in conventional crystallization. The optimization of them should be a matter of downstream technological research.
  • Náhled
    Disertační práceOmezený přístup
    Ladění vlastností monomerů pro polymery s pokročilými aplikacemi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šimon, Pavel; Nováková, Veronika; Soural, Miroslav
    Tato disertační práce se zabývá syntézou monomerů a organických sloučenin určených především pro studium vztahů mezi detailní strukturou syntetizovaných monomerů a vybranými vlastnostmi polyimidů. Velká část disertace byla zaměřena na syntézu monomerů vycházející z hexafluorbenzenu a dekafluorbifenylu, které zlepšovaly optické vlastnosti z nich připravených polyimidových filmů. Celkem bylo připraveno 14 fluorovaných monomerů a byl studován vliv struktury na vlastnosti polyimidů. Další část práce byla zaměřen na syntézu speciálních sloučenin a monomerů, způsobujících fluorescenci polyimidového filmu. Celkem byly syntetizovány 4 chromofory, 8 diaminů a 2 monoaminy, které byly využity k přípravě fluorescenčních polyimidových filmů. Byl studován vliv struktury použitého monomeru na fluorescenční a optické vlastnosti připraveného polyimidu. Z pohledu využití se připravené polyimidové filmy jeví jako perspektivní materiál, jelikož jsou transparentní, bezbarvé, flexibilní a zároveň fluorescenční s dobrou termickou stabilitou.
  • Náhled
    Disertační práceOmezený přístup
    Ladění vlastností monomerů pro polymery s pokročilými aplikacemi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šimon, Pavel; Kulhánek, Jiří (školitel); Nováková, Veronika; Soural, Miroslav
    Tato disertační práce se zabývá syntézou monomerů a organických sloučenin určených především pro studium vztahů mezi detailní strukturou syntetizovaných monomerů a vybranými vlastnostmi polyimidů. Velká část disertace byla zaměřena na syntézu monomerů vycházející z hexafluorbenzenu a dekafluorbifenylu, které zlepšovaly optické vlastnosti z nich připravených polyimidových filmů. Celkem bylo připraveno 14 fluorovaných monomerů a byl studován vliv struktury na vlastnosti polyimidů. Další část práce byla zaměřen na syntézu speciálních sloučenin a monomerů, způsobujících fluorescenci polyimidového filmu. Celkem byly syntetizovány 4 chromofory, 8 diaminů a 2 monoaminy, které byly využity k přípravě fluorescenčních polyimidových filmů. Byl studován vliv struktury použitého monomeru na fluorescenční a optické vlastnosti připraveného polyimidu. Z pohledu využití se připravené polyimidové filmy jeví jako perspektivní materiál, jelikož jsou transparentní, bezbarvé, flexibilní a zároveň fluorescenční s dobrou termickou stabilitou.
  • Náhled
    Disertační práceOmezený přístup
    Nanomateriály pro aplikace v letectví a kosmonautice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Houdek, Jakub; Vlček, Miroslav (školitel); Drašar, Čestmír; Matějka, Libor; Špaček, Vladimír
    Tato disertační práce se zabývá studiem nízkodimenzionálních částic pro specifické aplikace v letectví a kosmonautice. Byl připraven fosforečnan zinečnatý ve formě tzv. nanosheets pro korozní ochranu lehkých slitin. Byla vyvinuta metoda syntézy, která poskytuje žádanou morfologii částic. Produkt byl následně povrchově modifikován a úspěšně dispergován do epoxidového pojiva a účinnost ochrany byla sledována zrychlenými korozními testy.
  • Náhled
    Disertační práceOtevřený přístup
    Strukturování a úpravy optických parametrů chalkogenidových tenkých vrstev připravených metodou spin-coating
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kurka, Michal; Vlček, Miroslav (školitel); Exnar, Petr; Tichý, Ladislav; Zavadil, Jiří
    Tato práce se zabývá strukturováním a úpravou optických parametrů chalkogenidových tenkých vrstev připravených metodou spin-coating. Metodou hot embossing byly připraveny difrakční mřížky v tenkých vrstvách systému As-S-Se. Optické vlastnosti byly upravovány záměnou síry selen směšováním výchozích roztoků As33S67 a As33Se67 v etylendiaminu a dopací tenkých vrstev As33S67 stříbrnými ionty z roztoku dusičnanu stříbrného v dimethylsulfoxidu.