Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor cze
dc.contributor.author Machačová, Irena
dc.date.accessioned 2010-06-17T20:49:28Z
dc.date.available 2010-06-17T20:49:28Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36180
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo stanovit růst a přežívání bakterie Arcobacter butzleri v prostředí s vyšším osmotickým tlakem při 30°C a zjistit, které organické látky mohou způsobit rezistenci A. butzleri k vyššímu osmotickému tlaku. Byl zkoumán vliv přídavku směsi organických kyselin (jablečná, jantarová, fumarová a mléčná), cukrů (sacharóza, trehalóza), aminokyselin (alanin, prolin, glutamin, kyselina glutamová) a na závěr byl zkoumán i vliv přídavku trvanlivého mléka na růst a přežívání A. butzleri v prostředí s vyšším osmotickým tlakem. A. butzleri nejlépe rostl v prostředí 0,5 a 2% NaCl, kde byly dokázány nejvyšší počty živých buněk, a zákal ve zkumavce byl viditelný pouhým okem. V prostředí 3% NaCl nebyl zákal ve zkumavce patrný, ale buňky arkobaktera byly dokázány pomocí výsevu na CASO agar. V prostředí se 4% NaCl A. butzleri nebyl detekován už po 24 hodinách. Byl dokázán pozitivní vliv přídavku směsi organických kyselin na růst a přežívání A. butzleri v prostředí 0,5% NaCl. V případě cukrů byl největší pozitivní účinek dokázán na růst a přežívání A. butzleri v bujónu se 3% NaCl v přítomnosti trehalózy a sacharózy (1mmol). V případě aminokyselin bylo zjištěno nejúčinnější množství 1mmol/4ml. Nejvýznamnější pozitivní vliv na růst a přežívání A. butzleri v tomto případě měla kyselina glutamová a glutamin. A. butzleri v přítomnosti těchto dvou látek rostl lépe ve všech koncentracích NaCl, kromě prostředí se 4% NaCl, kde jeho růst nebyl dokázán. V experimentu s přídavky mléka nebyl zjištěn významný pozitivní vliv přidávaného mléka na růst a přežívání buněk A. butzleri. cze
dc.format 89 s. cze
dc.format.extent 1557974 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Arcobacter butzleri cze
dc.subject vyšší osmotický tlak cze
dc.subject Chlorid sodný cze
dc.subject Arcobacter butzleri eng
dc.subject higher osmotic pressure eng
dc.subject sodium chloride eng
dc.title Rezistence arkobakterů k vyššímu osmotickému tlaku v prostředí cze
dc.title.alternative Resistance of arcobacters to higher osmotic pressure in environment eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Kristlová, Jana cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to determine the growth and survival of Arcobacter butzleri in environment with high osmotic pressure at 30° C and find which organic substances may cause resistance to higher osmotic pressure. The effect of the addition of a mixture of organic acids (malic, succinic, fumaric and lactic), sugars (sucrose, trehalose), amino acids (alanine, proline, glutamine, glutamic acid) was studied. In addition, the effect of UHT milk on the growth and survival of A. butzleri in the environment with higher osmotic pressure was examined. A. butzleri grew best in an environment of 0,5 and 2% NaCl, which has been proven by the highest numbers of living cells, together with turbidity in the tube to be visible by naked eye. In the environment with 3% NaCl, no apparent turbidity in the tube was determine but the cells of A. butzleri were detected on CASO agar. The mixture of organic acids stimulate the growth and enhanced survival of A. butzleri in the environment containing 0,5% NaCl. In the case of sugars, there was significantly positive effect of trehalose and sucrose (1mmol) upon the growth and survival of A. butzleri in the presence of 3% NaCl. Glutamic acid and glutamine enhanced the growth of A. butzleri in 0,5-3% NaCl. No growth and survival was observed in enviroment with 4% NaCl. The addition of milk has no effect on the growth and survival of A. butzleri mixture in environment with higher osmotic pressure. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D22010 cze
dc.identifier.signature D22010
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet