Abstrakt:
Cílem této diplomové práce bylo stanovit růst a přežívání bakterie Arcobacter butzleri v prostředí s vyšším osmotickým tlakem při 30°C a zjistit, které organické látky mohou způsobit rezistenci A. butzleri k vyššímu osmotickému tlaku. Byl zkoumán vliv přídavku směsi organických kyselin (jablečná, jantarová, fumarová a mléčná), cukrů (sacharóza, trehalóza), aminokyselin (alanin, prolin, glutamin, kyselina glutamová) a na závěr byl zkoumán i vliv přídavku trvanlivého mléka na růst a přežívání A. butzleri v prostředí s vyšším osmotickým tlakem. A. butzleri nejlépe rostl v prostředí 0,5 a 2% NaCl, kde byly dokázány nejvyšší počty živých buněk, a zákal ve zkumavce byl viditelný pouhým okem. V prostředí 3% NaCl nebyl zákal ve zkumavce patrný, ale buňky arkobaktera byly dokázány pomocí výsevu na CASO agar. V prostředí se 4% NaCl A. butzleri nebyl detekován už po 24 hodinách. Byl dokázán pozitivní vliv přídavku směsi organických kyselin na růst a přežívání A. butzleri v prostředí 0,5% NaCl. V případě cukrů byl největší pozitivní účinek dokázán na růst a přežívání A. butzleri v bujónu se 3% NaCl v přítomnosti trehalózy a sacharózy (1mmol). V případě aminokyselin bylo zjištěno nejúčinnější množství 1mmol/4ml. Nejvýznamnější pozitivní vliv na růst a přežívání A. butzleri v tomto případě měla kyselina glutamová a glutamin. A. butzleri v přítomnosti těchto dvou látek rostl lépe ve všech koncentracích NaCl, kromě prostředí se 4% NaCl, kde jeho růst nebyl dokázán. V experimentu s přídavky mléka nebyl zjištěn významný pozitivní vliv přidávaného mléka na růst a přežívání buněk A. butzleri.